Har du brug for en betalæser?

www.mindfulpassion.com (2)

Svaret er: Det har vi alle!

For betalæsere kan være guld værd – jeg giver i hvert fald ikke slip på mine! Jeg lærer så meget om at skrive, når de sender deres røde streger og sætninger tilbage.

Jeg åbner op for at betalæse igen, hvilket du kan læse meget mere om her, men i dette indlæg vil jeg gerne dykke lidt ned i hvad en betalæser kan gøre af forskel for din bog. Og hvorfor jeg foretrækker at bruge mere end en betalæser til en bog.

Da jeg først startede med at skrive  tænkte jeg at processen måtte være: Skriv bog så godt du kan, kig den igennem til du ikke selv kan spotte flere fejl, giv den til en redaktør, redaktør tryller og så er det tid til udgivelse!

Det kan godt være at processen er sådan for nogle, men de fleste forfattere som jeg har været så heldig at lære at kende, bruger betalæsere før redaktør og korrekturlæser kommer ind over.

Mit ego var i starten meget fornærmet og tænkte tanker om, at jeg da godt kunne lave en rimelig okay tekst selv, og var det ikke også snyd at bruge andre mennesker til at forbedre bogen, inden den kom til redaktøren? Som om at det kun var forbeholdt redaktøren at gøre bogen bedre…

Og jeg ved at nogle selvudgivere har de samme tanker, og endda også har dem om redaktøren, og slet ikke får nogle som helst andre ind over.

Det mener jeg er snyd – for dér snyder man sig selv.

Jeg har lært, og mit ego har lært det ikke mindst, at uanset hvor dygtig man er til at skrive, så er man blind overfor sin egen historie eller tekst. Der er visse ting man aldrig selv kommer til at spotte, fordi man ved inde i sin hjerne hvad der skal stå.

F.eks. opdager jeg ikke selv at jeg glemmer at fortælle læseren når vi flytter fra A til B og så undrer betalæseren sig over hvordan vi lige pludselig er udenfor ved en bil, når vi før var indenfor. En helt almindelig fejl, som jeg bare ikke ser, men som ødelægger læseoplevelsen lidt.

Det kan altså være helt små ting, eller det kan være at jeg kommer til at skifte stavemåde i min hovedpersons navn, eller kommer til at glemme at hun har blå øjne i starten og så i midten af bogen har hun lige pludselig brune øjne!

Alt det kan en redaktør selvfølgelig godt luge ud i, men jeg har af erfaring lært at når der kommer en håndfuld øjne på min tekst, så ser de øjne som regel noget forskelligt. Dvs. jo flere øjne, jo tættere er kammen, og jo bedre bliver min historie.

Der er forskel på betalæsere – nogle går i detaljen, og andre giver et hurtigt referat af hvad de synes. Jeg kan bedst lide dem som gider gå i detaljen – for det gavner min tekst mest og gør mig til en bedre forfatter næste gang.

Du kan finde betalæsere alle mulige steder, men jeg foreslår altid at du finder nogle som selv skriver. Ikke din mor, som aldrig har skrevet. Eller din bedste veninde som elsker thrillers, når din bog er en socialrealistisk roman om livet på Vesterbro. Men en som ved lidt om din genre og som selv ved hvordan skriveprocessen er.

Derfor tilbyder jeg igen betalæsning, til dig som har brug for et sæt øjne til, til tættekammen.

Du kan læse mere om det lige her – og tøv ikke med at sende mig et spørgsmål eller to.

Læs de andre indlæg på bloggen der handler om betalæsning:

5 grunde til at du skal være betalæser

Hvad kritik kan lære dig, når du har lyst til at skyde beta-læseren!

Det spirer allevegne – sådan kommer din bog til også at spire.

Lokker din bagsidetekst folk til at læse din bog?

9 spørgsmål du skal stille din betalæser – før du udgiver din bog.

Advertisement

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: