9 spørgsmål du skal stille din betalæser – før du udgiver din bog.

pen

En god betalæser* er uvurderlig for din histories indtryk hos læseren, det kan være forskellen på en bestseller og en støvsamler,  derfor er det så vigtigt at du ved hvordan du får den bedste feedback.

Du kan selvfølgelig godt stikke veninden eller forfatter-kollegaen dit manuskript og bare tage imod den feedback de kommer med, men hvis du vil have endnu mere ud af din betalæsers skarpe øjne, så stil en masse spørgsmål!

Spørgsmål kan være med til at grave guldet endnu mere frem i din historie, de kan være forskellen på om din fortælling glimter lidt eller meget i læserens hjerte.

Når du stiller spørgsmål til betalæserens oplevelse, ved du om du formidler historien som du har tænkt den. Om de sære ticks din hovedperson har hver gang han går i supermarkedet, virker relevante eller overflødige. Charmerende og tilføjer noget til historien. Eller om de er irriterende og trækker tempoet ned og dermed læseren ud af den gode læseoplevelse.

Der er en anden fordel ved at bruge spørgsmål, nemlig at du finder ud af hvem du skriver til. Hvem der er din ideelle læser.

Før jeg udgav The New Year’s Wish, sendte jeg manuskriptet til 5 forskellige betalæsere, inklusive mine spørgsmål, og feedbacken gav mig uvurderlig viden om hvad alle var enige om og hvor læsernes smag var forskellige. Om hvor jeg kunne finpudse historien mere og hvor der var huller i plottet.

Det er altså mange fluer med et smæk! Udover betalæserens generelle kommentarer, får du altså også præciseret om visse scener halter lidt, og om nogle ting bare går rent ind.

Her er de spørgsmål jeg brugte i forbindelse med The New Year’s Wish.

Du kan kopiere dem og justere dem i forhold til dit eget manuskript, eller bruge dem som inspiration. Men stil din betalæser spørgsmål, og du vil få en masse brugbar information om hvordan du hiver guldet frem i din historie!

1.   Hvad var den kedeligste del af historien?

2.   Hvad var den mest spændende del af historien?

3.   Hvad synes du om Matt og Kayla og om deres forhold til hinanden?

4.   Var der nogen aspekter af historien som du synes ikke blev behandlet dybt nok?

5.   Kan du lide navnet The New Year’s Wish eller har du en idé til et andet navn du synes bedre om?

6.   Var der nogen grammatiske fejl eller fejl i handlingen som du fangede?

7.   Hvordan ville du beskrive bogen i én sætning?

8.   Var starten af bogen fængende nok? Hvis nej, hvorfor ikke? Hvad synes du der manglede?

9.   Hvad synes du om længden på bogen, for lang/kort? (i betragtning af at det er en novelle)

Brug spørgsmål til at blive en bedre forfatter. Til at skinne lys på de mørke kroge du ellers selv ville overse (og det gør man!) og til i sidste ende fortælle en bedre historie.

 • betalæser = en testlæser, der giver feedback på et ufærdigt manuskript.

Advertisement

Join the Conversation

8 Comments

 1. Hej Anja,
  Jeg er selv i gang med at skrive en roman, som jeg planlægger en udgivelse af, når den engang er færdigredigeret. Efter jeg har foretaget de overordnede ændringer i manuskriptet, sender jeg det ud til betalæsere, da jeg også mener at feedback derfra er uvurderlig. Derfor skal du have tak for dette indlæg. Jeg har tidligere bedt mine betalæsere om at give mig deres følelsesmæssige respons, men at have nogle mere specifikke spørgsmål, som dem du listede, vil helt klart give mig bedre feedback at arbejde ud fra.
  – Nanna.

  Like

  1. Hej Nanna,
   Jeg er glad for at du kunne bruge idéen, som jeg også selv engang læste på en blog et eller andet sted, har glemt hvor. Kan ærligt talt sige at det har gjort en verden til forskel – min skrivning er blevet mærkbart forbedret, og ikke mindst er jeg selv blevet en bedre beta-læser af at have disse spørgsmål med mig.
   Held og lykke med romanskrivningen!
   kh
   Anja

   Like

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: