Som forfattere ønsker vi at vores bøger skal blive læst. Helst af dem som vil elske vores historier. Til det skal vi bruge markedsføring – altså at føre vores bøger ud foran øjnene på dem som vil være interesserede. Det kan være svært. Det kan gøres på mange måder. Og så er der de måder man absolut ikke skal gøre det på! Som for eksempel:

  • At skrive til folk uden at have researchet hvem de er, og prøve at prakke dem din bog på. Selv hvis de er bogbloggere og anmeldere, så tag dig lidt tid og sæt dig ind i hvem de er, hvilken type bøger de anmelder og om din bog passer til dem.
  • At ikke godtage et nej når du spørger om de vil læse din bog, og prøve at prakke dem den på igen. Seriøst, jeg har prøvet det mange gange, og her gælder samme princip som ved dating: Hvis du først har fået et nej, så er der ingen grund til at være grænseoverskridende og liiiige prøve igen. Et nej er et nej. Og både ved dating og bogmarkedsføring mindskes lysten til dig/din bog for hver gang du prøver efter første nej. Så bare lad vær! Hvis folk siger at din bog ikke er noget for dem, så tro på dem.
  • At anmode om venskab på Facebook og når folk siger ja, så rammer du dem lige i synet som det første, med en invitation til at like din forfatterside eller gruppe for din bog/forfatterskab. Stop det med det samme. Det siger alt om at du ikke er interesseret i at lære et andet menneske at kende. Du ser dem bare som en ressource for dit bogsalg. Det er åndssvagt – bare stop.

Hvad har disse ting tilfælles?

At den der gør disse ting ikke har sat sig i modtagerens sko. At de på ingen måde har investeret noget som helst i det andet menneske, før de prøvede at markedsføre deres bog til dem.

Det er skidt og ineffektiv markedsføring.

Det svarer til at spørge tilfældige på gaden om de vil læse din bog. Hvad tror du selv chancen er for at de siger ja? (korrekt, den er nærmest = 0).

Som udgangspunkt skal du gå ud fra at den eneste der står og klapper i hænderne over at du har skrevet din bog er dig (og din mor og venner).

Derfra skal du så være kreativ i din måde at nå nye mennesker på, men jeg kan garantere dig, at den dårligste måde altid er at være ligeglad med dem, og kun være interesseret i dig selv og din bog.

What’s in it for me? Er en tanke de fleste af os har når vi bliver præsenteret for noget nyt. Og du kan med fordel prøve at tænke på den sætning, at der skal være noget i det for modtageren (og nej, det er ikke at de vil elske din bog når bare først de har læst den).

Hvad du kan gøre i stedet for:

Du skal varme dit publikum op, og det behøver ikke altid at være svært eller kæmpestort. Som minimum kan du undersøge dem ved eksempelvis at kigge lidt rundt på deres social media profiler eller deres hjemmeside, før du henvender dig til dem.

Vær høflig og accepter et nej. Det er ikke en invitation til at prøve igen, fordi de tydeligvis ikke har fattet hvor fantastisk din bog er.

Og husk på at de fleste har nok at se til, og er derfor ikke synderligt interesserede i at bruge tid og energi på nogle (både mennesker og ting) de ikke kender til.

Ville du være en pushy salgsperson til en fest?

Prøv at anskue verdenen som en fest. Ville du gå op til det første og bedste bord og begynde at pitche din bog til de gæster der sidder der? (Hvis du ville, så stop med det samme).

Nej, du ville sige ’hej’ og smalltalke lidt. Føle dig frem omkring de her mennesker og hvad i har tilfælles og kan snakke om. Og når i har talt jer varme, så vil de måske spørge hvad du laver, og du kan fortælle dem at du er forfatter. Eller nogen nævner et emne, som giver dig en perfekt mulighed for at bringe din bog på banen.

Hvordan ser den slags opførsel ud på internettet?

Eks. hvis du henvender dig til en bogblogger, så kan det være at du først tjekker deres bookstagram ud. Noterer dig den slags bøger de virker særligt glade for. Tjekker deres hjemmeside, og ser at de stadig er aktive bloggere, og om de har nogle krav om hvordan de vil kontaktes og pitches til. Om der er et bestemt format de foretrækker at modtage anmeldereksemplarer i osv.

Så skriver du til dem, og viser interesse, og at du ved noget om dem, og fortæller kort om din bog. På den måde har du vist dig som en høflig gæst til markedsføringsfesten, og chancen for at nogen siger nej tak er mindre.

Hvis du bliver venner med nogen på Facebook, så lad der gå et stykke tid hvor du aktivt engagerer dig oprigtigt talt i din nye ven. Liker og kommenterer deres opslag, og så en dag kan du spørge om de kunne tænke sig at like din bogside eller forfatterside, eller blive medlem af din gruppe. Så derfor, bliv ikke kun venner med folk, fordi du ser dem som et nummer i rækken af folk du kan indlemme i din fanklub… bliv venner med dem fordi du oprigtigt talt gerne vil connecte med det andet menneske.

Markedsføring handler om det man på engelsk kalder know, like and trust. Og det gælder uanset om dit produkt er en roman, en dåse hønsesuppe eller et bilmærke.

Folk vil gerne føle at du forstår dem og deres behov, og kan opfylde det med dit produkt (og ja, din bog er et produkt!). Gør du ikke dit forarbejde først, får du dem til at føle det modsatte og jeg kan garantere at den hurtigste vej til et nej, er altid at få folk til at føle sig overset og ikke forstået. Så gør din research og tænk på at det er mennesker, ikke numre i rækken du skal have solgt til. Så når du langt.

Tænker du at det lyder som logik for burhøns, så er jeg virkeligt glad. Desværre har jeg gennem årene været i modtagerenden af emsige forfattere, som synes at deres bog er fantastisk, og at jeg bare må læse den. Uden at undersøge hvem jeg er, hvad jeg interesserer mig for og hvad jeg godt kan lide at læse. Og hver eneste gang de får mig til at føle mig som en de bare skal bruge, kan jeg garantere dig for, at jeg fuldstændigt afskriver både deres nye bog og alle de andre de nogensinde har skrevet og vil skrive. Ingen kan lide at føle sig ligegyldig. Så tænk over hvordan du kan få kommende læsere og bloggere til at føle at du er interesseret oprigtigt i dem. Så er du langt foran.

Held og lykke med bogmarkedsføringen!

Advertisement

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: