Den anden dag blev jeg tagget i et opslag i en Facebookgruppe for forfattere, om hvilke danskere der udgiver på engelsk, som man kunne følge på Instagram. Jeg havde egentligt lyst til at skrive en kommentar med pointen: lad være at følge mig, for at se hvad jeg gør.

Men hver gang jeg forsøgte at formulere kort, så blev det langt inden i mit hoved, så i stedet bliver det til dette indlæg, for jeg har noget vigtigt at sige om emnet.

Nu tænker du sikkert, hvorfor skal man ikke følge mig, for at se hvordan man kan bruge Instagram til at promovere sine bøger? Og svaret er simpelt: fordi det ikke er det, jeg bruger sociale medier til. Og det er et strategisk valg. Som en gang imellem giver et bonusafkast i form af at folk så ser mine bøger.

Her i indlægget viser jeg, hvordan jeg bruger hver af mine tre forskellige Instagramprofiler. Og til allersidst giver jeg eksempler på forfattere som bruger Instagram forskelligt.

Skærmprint af min engelsksprogede forfatterprofil – bruger strategi 2 her.

Hvilken strategi skal du vælge?

Groft sagt er der to måder at bruge sociale medier på til sit forfatterskab (groft sagt, for der findes en masse individuelle måder folk gør det på, som virker for dem alligevel):

  1. Du har dine profiler for at finde nye læsere til dine bøger.
  2. Du har dine profiler for at give ekstra indblik i dit forfatterskab, til de læsere som du allerede har.

Jeg har valgt at bruge Social Media på måde nummer to. Og derfor giver det ikke mening hvis man følger mig, for at lade sig inspirere, hvis man er til måde nummer 1.

For det indhold man poster, og de strategier man lægger bag hver metode, er ret forskellige, naturligvis, da de jo har hvert deres mål.

Grunden til at jeg har valgt måde nr. 2, er at jeg bruger andre strategier til at finde nye læsere. Og at Social Media meget hurtigt kan blive et fuldtidsjob i sig selv, hvis man vil bruge det til at skaffe nye læsere.

Hvad er forskellen i praksis på de to metoder?

Bruger du metode 1, så skal du med det indhold du poster, vise noget om dine bøger, som vil fange nye læsere ind, og det kræver tid, kreativitet og nogle gange også penge.

Du kan ikke bare jævnligt poste forsiden af din bog eller noget tekst fra den – medmindre du vil kede folk til døde!

I min optik er strategi nr. 1 et job ved siden af at være forfatter – nemlig at være content creator/indholdsskaber. Hvis man kan lide det, og er god til det, så er det et godt redskab til at finde nye læsere på. Den af mine Instagramprofiler som er mest hen mod denne strategi er min profil for min blog Feelgoodbooks.dk https://www.instagram.com/feelgoodbooksdk/ Her er alt indhold fokuseret på bøger, bøger og så lidt mine egne bøger.

Hvis man ikke har lyst til endnu et job som indholdsskaber på Social Media, kan man i stedet fange nye læsere ind på andre måder, og så servicere dem man allerede har, ved at vise noget fra ens liv og en gang imellem, som en naturlig ting, nævne forfatterdelen af ens liv. Det er primært sådan jeg gør på min profil for mine bøger på engelsk. Se den her: https://www.instagram.com/anjacarolina/

Skærmprint af Feelgoodbooks’ Instagramprofil – bruger strategi 1 her.

Som sagt er det en grov skitse, og jeg gør nogle gange lidt af det hele, men overordnet læner jeg mig op af strategien om at poste noget, for folk der allerede kender til mig. Ordlaboratoriets Instagramprofil er et miks af de to strategier, og henvender sig både til nye mennesker, via artikler og indlæg som dette, og ellers med opslag som fortæller noget om mig, som er henvendt til folk som allerede er bekendte med mig og Ordlaboratoriet. Find Ordlaboratoriets profil her https://www.instagram.com/ordlaboratoriet/

Skærmprint af Ordlaboratoriets Insta-profil, som er et miks af strategierne.

Du skal ikke død og pine bruge Social Media til at promovere dine bøger

Der er altså ingen tvang når det gælder Social Media, i forhold til at promovere dine bøger. Du er ikke nødt til at bruge hverken Instagram, Tik Tok eller Facebook, Youtube etc. Men hvis du kaster dig ud i det, så gør dig nogle tanker om hvilken strategi du vil bruge. Og vil du følge nogle for at se hvordan de gør, så tjek dine egne yndlingsforfattere ud og kig på deres profiler.

Og det allervigtigste råd af dem alle: brug kun de sociale medier, du selv synes er sjove at være på, ellers brænder man hurtigt ud. Det er ret lige meget om Tik Tok er det nye hippe sted, hvis du hader at være på TT…

Eksempler på forfattere der følger de to strategier:

Hvis jeg skulle komme med eksempler på forfattere der bruger henholdsvis metode 1 og 2 på instagram, så kunne et eksempel på en forfatter, som bruger den første metode til at finde nye læsere via Social Media være Kristen Granata.

Case study strategi nr. 1:

Kristen Granata er indie author, altså selvudgiver, og typisk vil der nok flere selvudgivere end traditionelt forlagsudgivne forfattere, som vælger at bruge strategi nr. 1 (helt ud fra mine egne observationer).

Hvis man kigger på hendes Instagram, så viser hun noget om personen bag bøgerne, men bøgerne er nærmest altid med i hendes opslag og stories.

En hurtig gang scrolling nedover hendes feed viser, at der ofte bliver vist billeder af hendes bøger.

Hun poster mange billeder af sine bøger, men hun gør det interessant. Dvs. at det er meget få opslag som handler om, at nu kan bogen købes eller er på udsalg; de fleste giver et indblik i hendes skriveproces eller selve bogens indhold.

Hun bruger humor, laver reels og stories, som fortæller noget om hvilken vibe du kan forvente hvis du læser en af hendes bøger. Og så deler hun om sig selv, og de ting hun deler går hånd i hånd med den stemning, du finder i hendes bøger. Hun er åben og relaterbar, og bruger derved sig selv som reklamesøjle for sine bøger. Tjek hende ud her, for at finde inspiration til at bruge Social Media som redskab til at fange nye, interesserede læsere. https://www.instagram.com/kristen_granata/

Case study strategi nr. 2:

Hvis vi kigger på den irske bestsellerforfatter Marian Keyes Instagramprofil, så adskiller den sig tydeligt fra Kristen Granatas. De har det tilfælles at de begge deler sider af sig selv, som giver den stemning, som du kan forvente at finde i deres bøger.

Marians opslag om bøger fylder dog ikke meget når du kigger på hendes grid. Hun poster om sine bøger, når de er aktuelle, og ellers handler det om hendes liv med hendes familie, hendes mand, hendes forkælighed for hudpleje og kosmetik – alt sammen serveret på hendes meget karakteristiske, irske humoristiske måde. Hun har også meget lange pauser imellem at hun poster, og er mere på periodisk, når hun selv lige har overskud til det i sit liv.

Du skal altså kende Marian i forvejen, via hendes bøger og interviews, for at det hun poster, giver værdi. Hvor Kristen Granatas opslag er designet til at tale til alle, både gamle og nye følgere, og gøre dem interesserede i hendes bøger, så poster Marian lidt mere løst og fast, hvad hun har lyst til.

Eks. Når hun poster om nyt tøj hun har købt eller make-up, så er det personligt dele-glæde fra hendes side, og ikke et opslag for at fange en ny følger ind og konvertere hende til en ny læser.

Følger man Marian Keyes på Instagram, så er det ret sandsynligt fordi man allerede er fan. Se hendes profil her https://www.instagram.com/marian_keyes/

Som du kan se kan man bruge Instagram med helt forskelligt formål, og man kan selvfølgelig også lave en hybrid af de to strategier.

Det der er vigtigt, er bare at du finder ud af hvad du vil med din profil, og finder inspiration hos andre der gør det samme.

God fornøjelse!

Anja Carolina

Advertisement

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: