Lokker din bagsidetekst folk til at læse din bog?

1335451_40273159

De fleste vender bogen om og tjekker bagsiden ud, før de beslutter sig for om de vil købe en bog eller ej. Og taler vi e-bøger så er bagsideteksten som regel skrevet i en boks ved siden af din bog på e-boghandlerens hjemmeside.

En god tekst kan være afgørende for om din bog bliver læst eller sat tilbage på hylden, men hvad er så en god tekst og hvordan får du skrevet en kort, fængende bid som vil lokke læseren til at vælge din bog?

En god tekst beskriver bogens handling men lader nogle ting være usagte. Den pirrer nysgerrigheden, lokker læseren med på eventyr hun ikke kan sige nej til og giver et godt indtryk af genren.

Hvordan får du så sammensat sådan en beskrivelse?

Det gør du bl.a. ved hjælp af den feedback din betalæser giver dig hvis du spørger om dette:

Hvordan ville du beskrive bogen i én sætning?

Der er også andre teknikker der er med til at gøre din bagsidetekst til en interessant reklame for din bog, men start med det du får serveret på et sølvfad – nemlig de svar dine testlæsere giver dig. Kig deres noter igennem og har du stillet dem gode spørgsmål (som jeg opfordrer dig til at gøre her) så får du et godt indtryk af hvilke ord du skal bruge.

Hvad svarede dine betalæsere under spørgsmålet: Hvordan ville du beskrive bogen i én sætning?

Det svar er guld værd, hjørnestenen, hvorfra du kan udbygge din tekst. Svaret indeholder de fraser og ord som vil lokke andre til at åbne din bog. De svar du får tilbage vil måske også overraske dig, for tit vil vores egen opfattelse af hvad vi har skrevet være anderledes end en læser der har “udefra”-brillerne på.

Din bagsidetekst skal fortælle en kort historie om hvorfor man skal læse din bog.

Da jeg skrev The New Year’s Wish tænkte jeg at det handlede om en mand der var voldsomt forelsket i en kvinde som arbejdede for ham. Men mine betalæsere sagde noget helt andet! De sagde det handlede om:

  • “Hvordan kommunikation og kærlighed hurtigt kan misforstås.”
  • “Hvilke mirakler der kan ske hvis vi tør være sårbare og vise hvordan vi i virkeligheden føler.”
  • “Skøn fortælling, der griber om hjertet med både romance, sex og drama – serveret fra en mands synspunkt.”
  • “Matt og Kayla befinder sig i omvendte roller efter en ulykke hvor følelserne er i højt spil og de indser, at de betyder mere for hinanden end bare deres professionelle roller.”

Som du kan se er det 4 forskellige svar, som giver mig et indtryk af hvordan jeg kan beskrive min bog. Der er både følelser i højt spil, romance, sex, drama, kommunikation, sårbarhed og mirakler som buzzwords at hive fat i.

En god bagsidetekst tager tid at skrive (nogle joker med at det tager længere tid end at skrive hele bogen!) men ved hjælp af dine testlæseres feedback bliver opgaven nemmere. En god bagsidetekst kan godt tåle at blive omskrevet og forfinet mange gange – og brug endelig din betalæsere til at give feedback på den også!

Prøv det allerede med det samme, send evt. spørgsmålet til de folk der før har læst dit manuskript. Du vil måske blive overrasket over deres ordvalg, når du læser deres feedback.

Advertisement

Join the Conversation

2 Comments

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: