[Selvudgiver-Serie] Er selvudgivne bøger noget amatøragtigt juks?

Selvudgiver-Serie(1)

Hånden på hjertet: Hvor mange selvudgivne bøger læste du sidste år? Jeg må indrømme at det ikke blev til særligt mange for mit eget vedkommende, og det er der flere årsager til, men den allerstørste årsag er nok, at jeg ikke læser så mange E-bøger på dansk (hvorimod jeg ikke kan få downloadet dem hurtigt nok til min Kindle, når det handler om engelske bøger) og de selvudgivne bøger er svære at få øje på, på boghandlernes hylder. Noget som Newpub og Arnold Busck har taget banebrydende skridt til at ændre, ved at lave noget nyt som hedder bogkort (tjek det ud her).

Selvudgivere har som regel også et beskedent markedsføringsbudget (hvis de overhovedet har et!) og kan derfor være svære at få øje på. Men jeg har sat mig for at ændre mine læsevaner her i 2015, hvor jeg vil læse flere gode bøger af selvudgivere, for jeg ved fra mit forfatternetværk på Facebook, at de findes! Men sidder du ligenu og tænker at selvudgivne bøger som regel er noget amatøragtigt bras?

Nu hvor alle kan udgive, så gør alle det også. Også dem, der ikke har de store ambitioner og derfor selv laver et cover, ikke redigerer historien, eller lader andre læse den og give feedback. De er der, helt sikkert. Og yes, baby, det er noget amatøragtigt noget. Og det bliver man hurtigt træt af at støde på, når man leder efter sin næste læseoplevelse.

Men er det så alle selvudgivere, der gør sådan? Nej! Faktisk vil jeg vove den påstand, at der findes mange selvudgivere, som er meget ærekære over for deres bøger. Som lægger sig ekstra meget i selen, for at lave en god, gennemarbejdet historie, med et flot omslag/forside, netop fordi de kender til fordommene og vil vise at fordi man gør det selv, behøver læseoplevelsen ikke lide under det. Jeg håber selv, jeg hører til den gruppe. På trods af at jeg stadig kan spotte fejl, som gentagne gange redigering alligevel ikke fangede. For jeg gider heller ikke læse en bog fyldt med stavefejl og sætninger der ikke hænger sammen. Noget der faktisk tit sker, når jeg læser bøger fra etablerede forlag! Eks. læste jeg i sidste uge Hush Hush #1 Forelsket i en engel af Becca Fitzpatrick, og der var altså nogle grelle fejl indimellem. I en bestsellerbog, fra et etableret traditionelt forlag! Vi taler mange stavefejl og nogle steder sætninger, der var volapyk! Og den står ikke alene, så det er ikke derfor jeg lige nævner den, men fordi den står friskest i hukommelsen.

I Hush Hush-bogens tilfælde gjorde det mig ikke så meget, da alt andet var ordentligt lavet og historien fængende. Men forestil dig at bogen var kommet fra en selvudgiver – så havde den nok fået en ordentlig gang høvl i medierne/på bogblogs!

Er det fair? Nej, men sådan er livet jo tit 😉 Men jeg synes det vil være synd og skam, at gå glip af virkeligt gode historier og læseoplevelser, bare fordi man har en fordom, der skygger forbøgerne på boghandlerens hylde. Hvordan finder du en god selvudgivet bog?

  • Start med omslaget/forsiden. Ser det godt ud? Prof ud? Tiltaler det dig?
  • Kig på beskrivelsen af bogen. Er den velskrevet? Fænger den?
  • Kan man hente en læseprøve? Eller har forfatteren udgivet en gratis bog? Hent og tjek skrivestilen ud inden du køber.
  • Er den blevet anmeldt på nettet? Læs anmeldelserne.
  • Tag en chance. Nogle gange må man bare hoppe ud i noget, der fanger en og se om det kan blive en god oplevelse. Som regel koster selvudgivne bøger også mindre, så det økonomiske tab er ikke så stort. (Eks. Kan nogle af mine noveller købes for under en ti’er).

Fordommene er der selvfølgeligt af en grund, men jeg synes at fordommene skygger for de mange gode forfattere, som lægger et stort stykke arbejde i, at du som læser ikke skal mærke forskel på om udgiveren er ene mand alene, eller et stort anerkendt forlag. I denne interview-serie vil jeg præsentere dig for en ny forfatter hver uge, som med nidkærhed har lagt et stort stykke arbejde i deres bog. Så følg med her på bloggen, måske finder du din næste læseoplevelse her.

Advertisement

Join the Conversation

4 Comments

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: