Selvudgiver-Serien går tæt på selvudgivere, indie forfattere og mikroforlag, for at høre om myten om at selvudgivelser er noget usammenhængende bras, nu også er sand?

I dag kan du møde Selvstændig forfatter, som hun kalder sig, Tina Lindegaard – til en snak om ikke at gide at redigere bøger, men samtidigt at ville udgive kvalitetsbøger.

Portraet_Juni_2012_700k_6Fortæl mig lidt om din bog Danser med livet 

Umiddelbart kan bogen fremstå som en biografi, og flere beskriver den også som sådan. Men det er den ikke, i hvert fald ikke mit liv. Den blev til i en leg, jeg i en periode havde med mig selv, nemlig spørgsmålet ”hvad nu hvis?” F.eks. hvad ville jeg gøre, hvis jeg mistede et barn. Ud af denne leg opstod bogen.

 

Hvor længe har du skrevet? 

Fra jeg var 16, til jeg var 20, skrev jeg 5 romaner. Jeg sendte den ene til et forlag og fik et høfligt brev retur: ”Bogen trænger til at blive gennemarbejdet.” Det kunne jeg simpelthen ikke overse. Når jeg var ved anden korrekturlæsning, var romanen død mellem min hænder. Ingen af de 5 romaner er udgivet. Jeg erkendte, at jeg ikke kunne anden del af processen. Den kreative proces giver mig stor glæde, men den systematiske efterfølgende proces, dør jeg i.

 

Hvorfor valgte du at selvudgive? 

Min interesse og glæde ved at skrive er aldrig forsvundet. Livet er jo nogle gang en pudsig størrelse. Ved en familie komsammen fortalte min kusine, at hun havde selvudgivet en bog. Der havde jeg nær tabt glasset. Da jeg kom hjem, tilbragte jeg resten af natten samme med google. Begrebet ”Indie Author”, altså selvudgiver, var veletableret i USA, og jeg sprang med på vognen. Jeg udgav først via Amazon andre kanaler er fulgt efter, f.eks. kan min bog købes via Apple på både dansk og engelsk. Desuden har jeg valgt, at den også kan købes som papirbog. Hvilket er atypisk i USA.

dancing
Tinas bog på engelsk på Amazon

 

Fortæl lidt om dig selv 

Jeg har et fuldtidsjob. Det giver mig energi at arbejde sammen med andre om at nå et fælles mål, og det holder mine analytiske sanser for det menneskelige aktive. Nogle har spurgt mig, om jeg skriver om rigtige menneske. Mit svar er altid: ”Det kunne de være, men jeg har aldrig mødt dem.”

Hvilke udfordringer har du mødt på din vej til selvudgivelse?

Den største udfordring finder jeg i, at holde mig opdateret om hvad der sker. Udviklingen går meget stærkt i USA, og ny teknologi og formater er allerede introduceret. Men det glædelige, ved at udviklingen går stærkt, er, at det gør det nemmere at være selvudgiver – eller som jeg hellere vil kalde det – selvstændig forfatter. Der er flere og nemmere værktøjer til rådighed.

 

Hvad er det bedste du har fået ud af at selvudgive? 

Det bedste er, at jeg ejer hele processen. Jeg udfører ikke hele processen, men jeg er herre over, hvordan slutproduktet bliver.

 

Er du stødt på nogle fordomme om selvudgivere undervejs? 

Hvis jeg skal være helt ærlig, så havde jeg faktisk selv fordomme. Ud af de over 100 bøger jeg har på min Kindle, er jeg kun stødt på en bog, som jeg godt kunne havde været foruden. Andre bøger har blæst mig væk, og jeg læste dem stort set i et hug.

 

Hvad har du gjort for at sikre at din bog blev en bog med kvalitet? 

Historien fra min ungdom har lært mig, at jeg ikke egner mig til at udføre arbejdet i hele processen. Jeg er af den opfattelse, at man skal gøre sig fortjent til, at læserne også læser ens næste bog. Derfor har jeg besluttet mig for at give læserne, hvad de fortjener, nemlig kvalitet. Når jeg har skrevet bogen, lægger jeg den væk i ca. 3 måneder og prøve at glemme alt om den. Derefter begynder jeg på version 2, hvor jeg sikret mig, at historien hænger sammen, stemningen er rigtig, og sproget flyder, så det hele passer sammen. Jeg skal som reglen bogen igennem 4 eller 5 gange, alt efter hvor indviklet plottet og personerne er. Når jeg er sikker på, at det hele passer sammen, sender jeg den videre til mine faste samarbejdspartnere, min redaktør og min oversætter. De har et meget tæt samarbejde, som bare virker. Men jeg kan ikke lade være; jeg læser de færdige tekster igennem, inden de bliver udgivet.

 

dansermedlivet

Har du haft andre til at lave noget på bogen? (grafiker, korrektur eller lign.) 

Udover min redaktør og min oversætter samarbejder jeg med en grafiker i USA, som rammer nøjagtig, hvad jeg gerne vil have. Jeg bruger hende også til mine book trailers og pins på Pinterest .

Læser du selv bøger fra andre selvudgivere?

Det jeg elsker ved selvudgivere er, at man kan komme i kontakt med dem via de sociale medier, og de vil gerne kommunikere med en. Når jeg leder efter min næste bog, kigger jeg ikke længere efter, om jeg tror forfatteren er selvudgiver, men om bogen interesserer mig. Jeg har tidligere oplevet dårlig kvalitet fra store forlag. Fejl, som en ekstra korrekturlæser ville havde fundet.

Kommer du til at selvudgive flere bøger?

Ja, jeg har fornyeligt modtaget de færdige tekster indeholdende I djævlens vold, som er en spændingsroman. Den udkommer lige før påske. Jeg har også for den valgt, at den udkommer på både dansk og engelsk og som e-bog og trykt bog.

Plottet til min tredje bog med arbejdstitlen Når skygger bliver levende ligger her ved siden af mig og venter på, at jeg bliver færdig med I djævlens vold. Når skygger bliver levende er også en spændingsroman. Desuden har jeg i øjeblikket tanker om en fagbog for forfattere.

 

Er der nogle succeshistorier om dine selvudgivne bøger/bog du vil dele?

Helt klart de feedback jeg får. En læser fortalte mig, at hun var begyndt en adoptionsproces efter at havde læst min bog. Jeg er sikker på, at jeg har rørt ved noget dybt inde i hende. Et andet feedback er, at læseren vil give bogen til sin datter.

Tina på Facebook 

Hjemmeside

Danske bøger

Blog 

Advertisement

Join the Conversation

1 Comment

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: