Ikke to forfattere skriver en bog ens, selvom der findes masser af bøger som giver teknikker, metoder og skabeloner til præcis hvordan du strikker en bog sammen. Jeg finder det vældigt fascinerende hvordan vi på alle mulige forskellige måder ender ved samme mål: en bog der kan udgives.


I denne interview-serie med forskellige danske forfattere får du indblik i deres proces og deres forfatterliv. Jeg håber du vil finde stor inspiration til din egen skriveproces. Du er velkommen til at lægge en kommentar under blogindlægget til forfatteren eller til Ordlaboratoriet.

I dag skal du møde Ane Gudrun som er forfatter og illustrator til en lang række børnebøger, hvor det fantasifulde ofte er i front. Men Ane byder også på gys og gru for voksne og børn og spænder således bredt i sin kreativitet.
Ane Gudrun er netop udkommet med Perlevenner bøgerne som du kan finde her.

Ane har fået skabt sig en fin karriere som forfatter og illustrator selvom vejen dertil ikke var hurtig. ”Min første forlagsudgivne bog kom i 2015, men inden der, havde jeg skrevet og sendt ind længe, men ikke fået noget ind ved forlag. Det var en lang proces at få foden ind. Efter første bog gik der lidt tid igen, før jeg kom ud med min næste bog. Man er ikke sikret udgivelser, selvom man har udgivet noget i forvejen, det hjælper, men det er ikke en garanti. Lige nu har jeg udgivet omkring 27 bøger, jeg selv har skrevet og illustreret. Jeg har også været med til udgivelser, hvor jeg er illustrator. Heldigvis har jeg også kontrakter ind i 2021, som jeg snart kan afsløre. Jeg har også deltaget i antologier med mine noveller.”

Den lange vej til udgivelse startede allerede da Ane var helt lille, ”Jeg kan huske første gang, jeg sådan skrev bevidst for at vise noget. Det var da jeg var omkring 10-12 år. Der var fløjet en fugl ind mod ruden, og det skrev jeg et lille digt om. Men jeg begyndte først for alvor at skrive, da jeg var teenager. Der skrev jeg alt fra noveller, til digte, til tegneserie, enten nogle meget sorte og alvorlige eller så fantasy.”

Fra de unge teenageskriverier til nu, hvor Ane med rette kan kalde sig rutineret udi skrivekunsten, har hun fundet sin egen vej til at følge en idé fra start til slut.

”Jeg synes, jeg både skriver bøger intuitivt, men også som håndværk. Jeg synes, det er vigtigt at ligge imellem. Hvis skrivningen bliver alt for håndværksagtig, så sidder jeg selv som læser og tænker ’skabelon-opbygning’ og ’nu-vil-de-have-mig-til-at-føle-dit-og-dat.’
Så en form for rebel mod ’håndværket’ synes jeg der skal være.
Jeg er ikke bange for at opbygge mine sætninger lidt skæve eller ’ukorrekte’, hvis det passer til eksempelvis højtlæsning og et drivende sprog, eller hvis jeg ønsker en bestemt hastighed f.eks. omkring spændingsopbygning eller en bestemt sindsstemning.
Når det er sagt, så er det jo lettere at bryde med normen, når man ved, hvad normen er. Jeg er selv uddannet både dansklærer og tekstforfatter, det er ikke nødvendigt, dem som har læst en masse bøger selv, har tit også en naturlig måde at skrive på, fordi det er kommet ind gennem øjnene.”

Har du en fast proces når du skriver dine bøger?

”Min skriveproces ændrer sig meget fra projekt til projekt. Da jeg har en regel med at tegne hver dag, kan nogle af mine ideer og karakterer opstå i den fri-tegning, jeg laver.
Når jeg skriver til voksne, har jeg ofte en grundidé eller også har jeg skrive-kløe, som bare skal kløes nu, og så flyder det ud af fingrene. Jeg kommer dog aldrig udenom den direkte plotfase, men det er ikke nødvendigt, at der skal ligge en disposition klar inden. Jeg kan have skrevet nogle få eller mange sider, og så derefter må jeg plotlægge for alvor. Jeg kan så efterfølgende lægge nogle plot-spor ud i det, jeg tidligere har lavet på projektet. Jeg kan sagtens hoppe mellem kapitler eller passager længere henne, som jeg ikke er kommet til, fordi jeg mærker lyst til at skrive netop den passage. Til sidst kommer gennemlæsningen. Mange mange mange gange, hvor jeg flytter rundt og flytter rundt, og jeg læser det højt mange gange, også med word-damens-oplæsningsstemme, for jeg springer tit over ord i min skrive-iver, dem fanger jeg med hende.”

Flere projekter i gang på samme tid

Nogle forfattere zoomer helt ind på den ene bog de arbejder på lige nu, hvordan gør du?

”Jeg skriver aldrig et projekt færdigt ad gangen, jeg skriver altid på mange, men når jeg går ind i den afsluttende fase, så bliver jeg gerne ved, til jeg er færdig. Jeg kan dog få en idé, som jeg er nødt til at fastholde før den flyver væk. Så skal jeg lige have skrevet den ned, som løs idé.
Lige nu tror jeg har mindst 12 bøger, som ligger og venter på at jeg er klar.

Min proces har ikke ændret sig med tiden, jeg arbejder stadig mest efter lyst og flow, jeg er dog blevet mere sikker på, at jeg godt kan, og at jeg bliver færdig, selvom jeg skifter fra projekt til projekt. Det var jeg bange for i starten, om det så løb fra mig, og jeg aldrig blev færdig med noget. Men det er jeg heldigvis, så jeg tør godt fortsætte min skriveproces på den måde.
Én ting som har ændret sig er, at jeg blevet mere og mere glad for rettearbejdet, at flytte rundt på små ord eller bryde sætninger, det var jeg ikke helt vild med i starten.”

Research er en vigtig del af mange forfatteres skriveproces, hvordan går du til din research?

”Jeg researcher meget forskelligt afhængigt af projekterne, men jeg passer meget på ikke at skrive om ting jeg ikke har styr på. Så når jeg lukker efter endt skrivning kan jeg godt have 20 googlefaner åbne med obskurere søgninger. Men jeg researcher, når behovet opstår. Så kan der godt i mit dokument stå med capslock UNDERSØG DETTE. ”

Skriver du med musik eller andet som baggrundstemning?

Jeg skriver både med musik og med stilhed, jeg kan dog ikke skrive med snak i baggrunden, så hvis jeg skriver på eksempelvis biblioteket, så har jeg musik i ørerne.

Kan du skrive når som helst og hvor som helst eller skal du sidde et specielt sted på et bestemt tidspunkt?

Jeg kan skrive alle steder, men ikke når jeg er træt, dog er det nødvendigt at have musik i ørene, hvis der er mennesker som snakker i nærheden af mig, jeg kan ikke abstrahere for snak.

Har du nogensinde mødt holdningen om at forfattere skal skrive på en bestemt måde?

Ja, det har jeg. Både fra anmeldere, redaktører og lærere, men hvis vi alle skriver på samme måde, så stagnerer bogens udvikling jo.

Hvad er det næste projekt for Ane Gudrun?
Jeg skriver som sagt på mange ting, så jeg ved, hvad jeg har af muligheder. Hvis det ikke er fordi jeg har fået en helt ny idé eller forespørgsel for et forlag, som skal laves, så dykker jeg ned i en af alle de projekter ”i skuffen”, som skriger på min opmærksomhed, og så vælger jeg den, som råber højest, da det nok er dér min lyst ligger.
Men lige nu skriver jeg på ting, som er blevet efterspurgt af et forlag, derudover arbejder jeg med at rette noget, sammen med et andet forlag. Men når det er afsluttet, så får jeg nok to rastløse dage, mens jeg mærker efter, hvad jeg så hopper på, sådan plejer det at være, de to dage bliver jeg ret irriterende at være sammen med.

Jeg er også illustrator, så jeg arbejder tit sammen med andre forfattere, og de er alle sammen gode til at lade mig have indflydelse på projektet, og det er vigtigt for mig, så bogen også bliver min bog. Jeg har prøvet tidligere at skrive sammen med andre, det virker meget spændende, men jeg synes ikke rigtigt det har fungeret som tiltænkt, det er nok noget med forskellige arbejdsformer og drive.

Hvad har overrasket dig mest på din forfatterejse når det kommer til din egen kreative proces?

Jeg er nok mest overrasket over, hvor hårdt det har været at få foden indenfor branchen, men jeg er også overrasket over, hvor positivt mine ting bliver modtaget i ”den rigtige verden”. Det er jo et lille stykke af mig selv, jeg sender ud, så det betyder meget, at folk får gode oplevelser med det.

Hvilket råd ville du give en forfatterspire som ikke ved hvor de skal starte?

Hvis jeg skulle give et par råd til forfatterspirer, så er det første praktisk, det andet mentalt.
Første råd er; køb dig en idé-bog. Skriv hver en lille idé ned, for en halvlunken strøtanke, kan godt ende med at blive en rigtig god idé, når den bliver gennemarbejdet.

Andet råd er; giv ikke op. Giv ikke op før det er dig selv, som ikke gider mere. Giv ikke op fordi folk skriver dumme ting om din skrivning eller din idé. Giv ikke op, hvis du møder mange, lukkede døre.
Stop først, når du ikke selv gider mere, for så er det en helt ok beslutning, men ikke fordi andre spænder ben.

Tak til Ane Gudrun for den spændende snak om hvordan hun skriver sine bøger. Er du blevet inspireret og vil vide mere om Ane?

Du kan finde hende her på www.anegudrun.dk hvor du blandt andet kan købe hendes meget spændende bøger, og på de sociale medier kan du komme i kontakt med Ane Gudrun her:
Facebook
Instagram

Anes nyeste udgivelse er Perlevenner bøgerne

Læs hele interviewserien:

Ane Gudrun: “Jeg skriver aldrig et projekt færdigt ad gangen”

Michael Kousgaard: “Jeg kan ikke hive en plotplan frem og følge den

Claus Holm: “Af og til kan det godt overraske mig selv lidt, hvad historien egentlig handler om.”

René Toft: “Den første bog tog tre år at skrive” | Interview-serie: Forfatterens skriveproces |

Marie Alexander White: Jeg løber ikke rundt med en blok i baglommen og en kuglepen bag øret. | Interview-serie: Forfatterens skriveproces |

Advertisement

Join the Conversation

9 Comments

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: