Ikke to forfattere skriver en bog ens, selvom der findes masser af bøger som giver teknikker, metoder og skabeloner til præcis hvordan du strikker en bog sammen. Jeg finder det vældigt fascinerende hvordan vi på alle mulige forskellige måder ender ved samme mål: en bog der kan udgives.

I denne interview-serie med forskellige danske forfattere får du indblik i deres proces og deres forfatterliv. Jeg håber du vil finde stor inspiration til din egen skriveproces. Du er velkommen til at lægge en kommentar under blogindlægget til forfatteren eller til Ordlaboratoriet. Se flere interviews i bunden af artiklen.

Tvillingesøstrene Betina Hundebøll og Charlotte Thorhauge skriver bøger til de unge piger

I dag skal du møde Betina Hundebøll og Charlotte Thorhauge som er søstre og er netop udkommet med to bøger til de unge piger, som omhandler at gøre op med tidens perfektionisme.

Forlaget skriver om de to nye bøger: “

”På diverse my stories på bla. Instagram, Snapchat og i realityprogrammer ses perfekte photoshoppede fotos benævnt som hverdagsbilleder. Det er nogle store idealer at skulle leve op til for unge mennesker. Den illusion bliver de unge bombarderet med fra de står op, til de går i seng,” udtaler Betina, og Charlotte supplerer: ”Det er store forventninger og krav, der stilles til de unge piger i dag. Men realityprogrammer og Instagram-profiler er jo ikke virkeligheden!” Netop den vil forfatterne gerne gøre op med i de to bøger: KYSSEKLAR OG REALITYSTAR.

Kysseklar og Realitystar handler om Rosalinde, der går i 8. Klasse. Hun føler, at hun er den eneste pige på skole, ja i hele universet, som ikke har en kæreste. I desperation melder hun sig til et reality-tv-program, ‘The Perfect Love Match’, for at finde den perfekte kæreste. Rosalinde er så desperat, at hun i jagten efter drømmefyren slet ikke bemærker, at hun sætter sit venskab til sin allerbedste veninde, den uperfekte Elva, på en hård prøve.

Omend Kysseklar og Realitystar henvender sig til tweens og teenagere har Betina Hundebøll og Charlotte Thorhauge valgt at tage afsæt i værdier fra flower-power tiden her to generationer senere.”

Kysseklar og Realitystar er begge netop udkommet

Hvordan startede jeres skriverier?

Vi har altid holdt meget af at skrive. I skolen valgte vi altid at skrive den stil, hvor emnet var frit.
Betina udgav i 2010, 2011 og 2013 Trille bøgerne, hvor Charlotte illustrerede omslagene.
På det tidspunkt havde vi små børn og ikke så meget tid til at udtænke noget fælles.
I 2014 var vi klar til at skrive sammen. Vi udgav vores første bog sammen – en kogebog til børnefamilier “Ønskebørns Yndlingsretter – kys kræsenhed farvel” i 2014. Kysseklar og Realitystar er vores 12. og 13. fælles bøger.


Hvordan foregår jeres skriveproces?
Vi står begge op kl. 5.30 og smører madpakker, lægger tøj sammen og tømmer opvasker, mens vi taler sammen om manuskripterne. Det er meget forskelligt, hvem som skriver hvad. Vi skiftes vi til at være den som skriver først – altså de ting som vi har aftalt. I den sidste ende, når manuskriptet er helt færdigt, så kan vi ikke længere huske eller se forskel på, hvem som har skrevet først på de forskellige afsnit.
Charlotte holder af at sidde oppe om aftenen/natten og skrive, mens Betina mange gange er stået op kl. 3.30 for at skrive i de tidlige morgentimer.


Skriver i på en bog eller har i flere projekter i gang samtidigt?
Vi har altid gang i et hovedprojekt, men vi kan godt have idéer til flere manuskripter på én gang. Men vi gør næsten altid et manuskript færdigt, før vi rigtigt begynder på det næste. Det sker dog, at et af de ventende manuskripter kan rykke frem og blive det, som vi vælger at skrive på. Oftest har vi hele handlingen på plads, før vi begynder at skrive. Men mange gange ændrer vi planer i løbet af skrivningen til det bedre.


Har skriveprocessen ændret sig med tiden?
Nej, det føler vi ikke.


Skriver i intuitivt eller går i mere systematisk til værks?
Helt intuitivt 🙂

Pudderpower fås her

Research, hvor meget gør i og hvornår i processen?
Vi researcher rigtig meget. Det tager lang tid. Vi holder meget af at udtænke sætninger som passer perfekt ind i handlingerne. Derudover har vi netop indført en konkurrence om, hvem som kan komme på den bedste sammenligning/sætning i vores næste bog.

Derudover bruger vi langt tid på at udtænke den perfekte titel. Det er altid sjovt.


Skriver i med musik eller andet som baggrundstemning?

Nej, men kan blive inspireret af at høre musik, før vi skal skrive.

Kan i skrive når son helst og hvor som helst, eller skal i sidde et specielt sted på et bestemt tidspunkt?
Sjovt du stiller det spørgemål. Vi har lige talt om det. Vi skriver altid bedst, siddende på den samme plads. Nogle dage kan vi blot sætte os ned at skrive, mens der kan være dage, hvor inspirationen mangler. Og andre dage er vi bare i det vi kalder “totalt skrivehumør”.
Charlotte skriver bedst aften/nat. Betina tidlige morgener.


Kommer karaktererne eller plottet til dig først?
Plottet, Altid plottet.


Ved i hvad det næste skriveprojekt er?
Vi har længe skrevet på en voksen-krimi. Den er nu næsten færdig. Derudover har vi idéer til 2 mere i samme serie. Vi har også en god idé til en ny bog til teens.

Find bogen her


Hvordan er jeres proces fra start til slut?
Først når vi er helt tilfredse med manuskriptet indsender vi det til forlag. Vi har været heldige med gode redaktører. På Kysseklar og Realitystar har vi haft et fantastisk samarbejde med en superdygtig redaktør. Der har været betalæsere på Kysseklar og Realitystar.
Vi arbejder altid sammen. Vi har indført en vetoret, som vi i sjældne tilfælde må gøre bruge af. Hvis en af os er overbevist om, at den idé om eksempelvis en karakter, som man netop har fået er bedre end den oprindelige aftalte. Vi skriver i google drev. Det er fantastisk at kunne skrive i det samme dokument.

Det som har overrasket os mest er, at vi aldrig løber tom for idéer eller emner. Der bobler hele tiden nye idéer, temaer og historier frem, og det er jo fantastisk.

Hvilket råd ville i give en forfatterspire som ikke ved hvor de skal starte?
Bliv ved med at skrive, også selv om du får mange afslag fra forlagene. Lyt til kritik og vær klar til at se med nye øjne på dit manuskript, hvis du bliver ved med at få afslag.

Mere om Betina Hundebøll og Charlotte Thorhauge

Find dem på Facebook

Køb Kysseklar og Realitystar her

Læs hele interviewserien

Ane Gudrun: “Jeg skriver aldrig et projekt færdigt ad gangen”

Michael Kousgaard: “Jeg kan ikke hive en plotplan frem og følge den

Claus Holm: “Af og til kan det godt overraske mig selv lidt, hvad historien egentlig handler om.”

René Toft: “Den første bog tog tre år at skrive” | Interview-serie: Forfatterens skriveproces |

Marie Alexander White: Jeg løber ikke rundt med en blok i baglommen og en kuglepen bag øret. 

Advertisement

Join the Conversation

4 Comments

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: