Så derfor kan din måde at gøre det på være ligeså god som en andens måde. Det er oftest bare ikke den holdning man kan møde derude på internettet.

Men hvor nogle sprøjter bøger ud af døren i sådan en fart at du kun lige har nået at få morgenøjne og tænke på at sætte dig til tastaturet og skrive en linje, ja så er vi andre der går mere langsommeligt til værks.

Hvor nogle elsker at plotte til mindste detalje, er vi nogle der helst vil opdage historien udfolde sig foran os, som vi skriver. Jeg elsker den engelske betegnelse for sådan en forfatter: a discovery writer.

Nogle har det bedst med at lave karakterbeskrivelser, landkort over nye universer, bruge diverse fortællermodeller og fylde en hel væg med noter, eller skrive scener på farvede indexkort… og andre vil skrive slutningen først, midten først, eller skrive kronologisk.

Nogle sværger til at skrive i 1. person, andre hader det og synes kun 3. persons fortæller dur. Og sådan er der så meget.

Vær dig

Overalt på internettet kan du møde folk der har skrevet bøger, lavet kurser og guides til forskellige måder at gå til det på. Det er alt sammen fantastisk synes jeg. For ikke to forfattere er ens. Giv dem den samme idé og de vil skrive to forskellige historier.

Der hvor det bliver noget hø, det er når nogen synes at kende den hellige vej. Den eneste rigtige måde at skrive på. Og fortæller dig, at netop din måde er for langsom, for ustruktureret/struktureret, for dit eller for dat. Du kan nok høre at jeg ikke giver meget for den slags udtalelser, ikke?

Det er fordi jeg ved at vi mennesker er forskellige typer, og derfor giver det ingen mening at påstå at en vej er mere rigtig til målet end en anden.

Hvis du er en intuitiv type, vil du gå død i at skulle prøve at være sådan en slags forfatter som en mere analytisk type er. Og omvendt. Den ene type er ikke mere rigtig end en anden er. Ligesom en solsikke ikke er er en mere rigtig blomst end en rose er. De er begge blomster, men er forskellige.

Foto: Copyright Anja Carolina Christensen

Lær i stedet din egen proces at kende. Med andre ord: lær dig selv at kende.

Det er i livet, såvel som i forfattergerningen, den eneste rigtige måde for dig. Lad ikke nogen fortælle dig at du skal være en solsikke, hvis du er en rose. Ligesom i naturen på den anden side af computerskærmen, så er diversitet i forfatterfeltet en herlig ting.

Der er intet i vejen for at prøve de forskellige metoder af, hvis det er for at lære dig selv og din skrivemåde at kende på. Gå bananas i at prøve det hele af, men lad være med at føle dig forkert hvis noget ikke er for dig.

Det samme gælder i øvrigt hvad du skriver. Hvis du føler at du skal skrive én type historie for at være en mere rigtig forfatter, så er du på afveje. Du skal skrive lige præcis den type historier, som du skriver. Og der er kun én måde at finde ud af hvad det er på: prøv dig frem til noget føles rigtigt.

God fornøjelse!

Få artikler som denne og updates fra mig KLIK HER
Advertisement

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: