Skriveråd der aldrig går af mode

 

iStock_000019575299Large
foto: istockphoto.com

 

 

Jeg ved ikke med dig, men jeg drukner i skriveråd, citater om at skrive, bøger med skriveøvelser, online kurser med skriveøvelser… jeg kunne nok remse mange flere op, men du er med på hvad jeg mener, ikke?

Jeg kan ikke få nok, uanset hvor lang tid det tager mig at komme igennem bunken, for jeg tror på at man aldrig må holde op med at være nysgerrig på hvordan man kan blive bedre. Inspiration må og skal der til, for at blive ved med at finde det man selv skriver interessant! Men nogle gange er der ikke tid til hele tiden at være i lærings-mode, så bliver jeg nødt til bare at skrive og se hvad der kommer ud af det.

Alligevel er der nogle få overordnede råd jeg aldrig kan høre nok, fordi de gør så stor en forskel i mit skrivearbejde.

Jeg bliver revet med at alt det nye fra skrivekurser til tips og tricks på de sociale medier, og så er det godt engang imellem at kunne kigge på disse råd. De er nok til at rive mig ud af blokeringer, handlingslammelse og følelsen af at sakke bagud, når alle andre er ved at skrive bog nr. 5 i serien, udgiver på tolv fremmedsprog eller har 3000 likers på deres Facebookside for deres kommende bog!

Disse råd inspirerer mig uanset hvorhenne i selvudgiverfasen jeg befinder mig; markedsføring, første udkast til roman, redigering af besværligt kapitel, redigering efter betalæsernes udtalelser… uanset hvilken fase jeg befinder mig i, så er disse råd med til at holde mig til ilden og holde begejstringen oppe.

Mine 4 yndlings-skriveråd:

  • Jo før du starter med at markedsføre, jo bedre!
  • Bare skriv derudaf, uanset hvor det ender henne – bog, blog, skraldespand – skriv!
  • Dine karakterer må gerne tale forkert, sjovt og med slang
  • Rediger aldrig undervejs!

 

Hvorfor skal man starte med at markedsføre sin bog, før den overhovedet er skrevet? Jo, altså udover at det er nemmere at sælge den når folk ved den er på vej, så holder det dig til ilden. Har du først sagt noget højt, er chancen for at du gennemfører det meget højere (gælder åbenlyst ikke rygestop og slankekure, men det ser vi bekvemt bort fra her).

Når jeg begynder at tænke for meget over formålet med det jeg skriver , så bliver jeg blokeret for al kreativitet! Som at have kreativ forstoppelse! Det giver for meget pres på den indre perfektionist, og derfor er det et super godt råd at bare skrive derudaf og ikke tænke over om det skal ende med at være det ene eller det andet. Det får mig til at give slip og åbne op for den kreative kanal, uden så meget støj på linjen.

Jeg ved ikke med dig, men at huske at ens figurer godt kan tale anderledes end man selv gør, det er et trick jeg har brug for at have i ærmet. Jeg er jo vant til hvordan jeg selv og min omgangskreds taler og det er godt at huske at lytte efter i toget eller på caféen, for at suge til sig hvordan andre taler. Det er sjovt at se sin hovedperson åbne sig på papiret, når man stikker ham eller hende et nyt ordforråd end det man selv går og bruger til dagligt.

Rediger aldrig undervejs! Nok det bedste skriveråd jeg har fået – nogensinde! Uanset hvad, så føl dig ikke fristet, for din bog bliver bare så meget bedre af at du venter til du har tømt alle dine idéer ned på papiret. Jeg sværger, sådan er det bare! Ligesom at Ben & Jerry’s is smager himmelsk – 100 % sandhed! Så gør det ikke – lov mig det 🙂

 

bundsignup

Advertisement

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: