”Jeg er fan af den gamle skole hvor varulve og vampyrer ikke er forelskede i middagsmaden.” Interview med Mette Sejrbo.

 

take your businessto the next level!

I dag kan du møde Mette Sejrbo, som netop er udkommet med Heksens Kald. Mette giver os indblik i hendes omfattende baggrundsresearch, fortæller om at blive afvist mange gange af forlagene og om at sprænge rammerne for hvilken genre bogen hører hjemme i.

FB_IMG_1445698068254

 

Du er netop nu aktuel med bogen ’Heksens Kald’ – fortæl os lidt om hvad den handler om.

Heksens kald er første bind i en serie der hedder Ulfhedin-sagaen.

Den handler primært om Emilie, der på sin 18 års fødselsdag bliver kaldt til hvervet som vølve, nu skal hun tage stillig til om hun vil følge sin skæbne med at bekæmpe resultatet af en over tusinde år gammel forbandelse. Denne forbandelse gør en række mænd til varulve, som i bogen bliver kaldt hamramme og siden ulfhednar.

Den handler også om en ung mand, der bliver ramt af forbandelsen, og skal leve med sit alterego og de ting han kommer til at gøre som hamram.

Og så handler den om en vampyr, der keder sig bravt i sit udødelige liv, indtil han får øje på Emilie. Der er ingen forelskelse her, ren tidsfordriv.

Der bliver taget en del temaer op i løbet af bogen. Det store spørgsmål om hvem der egentlig bestemmer over vores eksistens, og om hvorvidt personerne i bogen selv har indflydelse på deres skæbne, eller om alt er forudbestemt. Desuden er der meget verdenshistorie mikset ind i fiktionen, og læserne kan efterfølgende selv søge mere viden om emnerne. F.eks. er der meget om folketro på blandt andet trolde og jætter, naturmedicin, myterne om varulve og vampyrer naturligvis, runetydning og meget, meget mere.

 

heksenskald-skåret

 

Hvilke tanker gjorde du dig om udgivelse mens du skrev – vidste du f.eks. om du ville gå til bestemte forlag eller udgive selv?

Jeg har været mange afslag igennem ved de traditionelle forlag. Bogen er svær faglig, den er fordybende i karakteristikken og selvom det umiddelbart lyder som om der er fuld gas på, så er er det mere de enkelte karakters forhold til begivenhederne, som der er fokus på. Et enkelt forlag var dog interesseret i bogen, hvis jeg skar ind til benet og kun skrev action-delene. Det var jeg ikke interesseret i. Desuden er der ikke rigtig nogen målgruppe, det har jeg simpelthen ikke taget højde for. Jeg har bare skrevet noget jeg selv ville læse. Man kan sige at den er for grafisk til unge og for ungdommelig til voksne.

Jeg var tæt på selvudgivelse, da jeg var så heldig at blive kontaktet af forlaget Candied Crime, som satte pris på min stædige standpunkt af at den skulle blive ved med at være en skildring af disse personer, ikke en gyser/action bog.

 

Hvad inspirerede dig til at skrive bogen?

Det gjorde nok mest den uheldige drejning som genren, i mine øjne, har taget. Jeg er fan af den gamle skole hvor varulve og vampyrer ikke er forelskede i middagsmaden.

Jeg har læst Marvel Comics siden jeg var barn. Det som jeg har taget til mig og bruger i serien, er den gråzone mellem helt og skurk. Jeg kommer også til at udviske den grænse igennem bøgerne for Emilie må tage nogle tunge valg og det er ikke alle der ser det hun gør som lige heroisk.

Jeg har fulgt CW’s tv-serie Supernatural. Dengang serien startede, tog plottet udgangspunkt i de urban legends som findes i USA, og sagde: hvad nu hvis det ikke er fantasi. Det har jeg taget til mig, og netop derfor kan alt i bøgerne researches hvis man ønsker at vide mere.

Min nørdede interesse for naturmedicin, religion, historie … mange emner, er blevet skrevet med i bøgerne.

 

IMG_20151024_170205

 

Hvilke forfattere eller historier inspirerer dig som forfatter?

Det gør Jean. M. Auel. Jeg vidste, at jeg ville bruge et stykke fortidshistorie og give det liv i mine bøger. Jeg har så valgt Vendeltiden i Sverige som udgangspunkt, men der er andre historiske begivenheder der bliver inddraget i plottet – bl.a. sumerisk mytologi, germansk jernalder og flere kommer til i de efterfølgende bøger.

Jeg savnede også at kærligheden ikke stopper uden for soveværelset. Det er fedt, at hun allerede dengang turde at lade læseren få hele akten med. Det ville jeg også. Især efter de mange tilbagemeldinger om, at hvis jeg skruede ned for erotikken, ville et noget yngre publikum kunne læse bøgerne.

Tænk at vi i dag er helt ok med at børn og unge læser om lemmer der bliver flået af, og der bliver splattet blod alle vegne, men er der et stykke sex med, SÅ er det ikke for unge. Jeg blev stædig og mit forlag gav mig lov at få det hele med, bare jeg selv tog huggene for det. – det gør jeg hellere end gerne.

 

Hvordan tackler du markedsføring af din bog?

Da jeg udgiver via et mikroforlag, så er jeg i høj nødt til selv at opsøge markedet. Det er ikke let for der er en irriterende stigmatisering når man ikke kommer fra et af de etablerede forlag. Så må historien være dårlig og redigeringen frygtelig.

Facebook har været et vigtigt værktøj. De lokale boghandlere er faktisk meget interesseret i støtte op om “en af deres egne.” At skrive blog har også en vis virkning. I en lille udstrækning har bogbloggere også været til gavn, men ikke så meget som jeg egentlig havde forestillet mig.

Som person er det meget grænseoverskridende at skulle “mase sig på” og sige: Se lige mig. Men jeg tager det et skridt ad gangen. Jeg er rigtig glad for at jeg selv er med til at markedsfører, og at det går i et nogenlunde adstadigt tempo. Jeg tror jeg ville blive rigtig skræmt, hvis jeg var endt på et stort forlag og deres massive reklamekampagner muligvis havde afstedkommet succes.

Find Mette på mettesejrbo.dk  og køb Heksens Kald på Saxo.com

Advertisement

Join the Conversation

2 Comments

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: