Jeg skal gerne indrømme det: jeg er mest hjemmevant på Facebook – det er stedet som jeg har spenderet længst tid på og hvor jeg føler kommunikationsformen er lige mig. Men Twitter har også fascineret mig længe fordi det er så populært, det er kort og præcist og man kan blive “ven” med hvem som helst og få åbnet sin horisont.
For en introvert som mig, har Twitter været lidt svært at greje, når man nu mest er til lidt lange uddybende updates, og man så lige pludselig skal være interessant at høre på – på meget få ord!
Hvis du har det ligesom mig så vil dette indlæg måske være en hjælp.
Alt det jeg har læst om Twitter og prøvet af som har virket for mig får du her i en mini-guide.
Vi kan kalde den “Forfatterens Twitter-Tip-Sheet”:
Let’s go!
Forfatterens Twitter rutine
- Start ugen med at forudplanlægge dine tweets (selvfølgelig kan du spontant tweete resten af ugen alligevel) brug apps som Buffer eller Hootsuite der gør det nemt at sætte dem til på en gang.
- Afsæt 10-15 minutter dagligt til at være på Twitter og engagere dig i snakken, re-tweete, svare osv.
- Brug de første par minutter på at tjekke ud om du er blevet nævnt og svar der hvor der skal svares.
- Brug et par minutter på direkte beskeder hvis du har fået sådan nogle.
- 5-10 minutter af din tid på Twitter bruger du så på at læse andres tweets og svare, re-tweete , skrive dine egne spontane tweets osv.
Gør din Twitter profil lækker
- Hav et godt profilbillede, et klart og tydeligt et hvor man kan se dig, selv når det er lille. Ingen bogcovers eller logoer!Hvorfor? Fordi man tiltrækkes af at tale med andre mennesker, ikke af at tale med firmaer eller bøger!
- Brug tid på at lave din biografi, og lav den om med jævne mellmerum – du har ikke mange ord at gøre dig selv interessant på.
- Husk at skrive linket til din hjemmeside
- Gør dit hjørne af Twitter personligt og upload et lækkert baggrundsbillede der reflekterer hvem du er og hvad din genre er.
- Vælg et brugernavn der er brugbart i maaange år frem 🙂
- Hvis dit navn allerede er taget så prøv at sætter forfatter, blogger, bøger, skriver bag dit navn. Hvis vi tager mit navn som eksempel ville det så kunne være AnjaChristensenBøger eller – ForfatterAnjaChristensen
- Husk at dele din twitterprofil så folk ved hvor du er – skriv den i din email signatur, i dine biografier på andre sociale netværk, i bunden af dine blogindlæg og ikke mindst: på din hjemmeside/blog!
Tips
- Lad ikke Twitter suge timerne ud af din dag. Det er så nemt at blive hængende hele formiddagen. Sæt en timer på 10 minutter, evt. kan du bruge 10 minutter om aftenen også.
- Brug et værktøj til at forudplanlægge dine tweets, der findes mange, Hootsuite, Tweetdeck, Buffer etc. Find den du kan lide at bruge og brug den så!
- Find folk der tweeter om de samme genrer du skriver bøger i og følg dem.
- Følg også forfatterkolleger,selvom de skriver i en anden genre
- Brug relevante hashtags, så du kan følge med i hvad andre tweeter om emnet
- Tænk over hvad du tweeter om – er det noget du ville sige højt til en fest eller en sammenkomst? Virker det naturligt og startende for en god samtale?
- Nøjes med at sende tweets ud maks. 3 gange om dagen, lav et godt miks af re-tweets, links og personlige tweets.
- Genbrug dine tweets – selvfølgelig skal du ikke spamme, men det er nemt at misse noget, så snyd ikke dine læsere for et godt blogindlæg eller en god anmeldelse af din bog. Sørg for at skrive noget nyt hver gang. Første gang kan du skrive overskriften og et link, næste gang et uddrag fra teksten og et link – brug gerne et nyt billede som har relevans, selvom du tweeter et link til den samme ting. Del genbruget ud over en periode eller over en dag,ikke mere end 3-4 gange over en uges tid, så det ikke virker som irriterende larm og spam.
Hvad kan du tweete om?
- Links til dine blogindlæg
- Links til andres interessante og relevante blogindlæg
- Re-tweete andres tweets
- Svar på andres tweets
- Stil spørgsmål, del meninger om relevante emner
- Citater du elsker
- Billeder, du selv har taget eller som du føler fortæller en god historie
Hvad du ikke skal tweete om
- Din morgenmad, frokost og aftensmad HVER dag! Lidt men godt, er reglen, når det kommer til madupdates – medmindre du skriver om/blogger om mad selvfølgelig!
- At du på 7. Dag ligger med influenza, skal til tandlægen og have renset tænder, og at dit kæledyr endnu engang har været sjov er heller ikke materiale du skal lufte for ofte, det er for kedeligt at læse om – så gør du det, så hold det til et minimum og gør det lidt mere interessant ved at putte en historie på det.
- Spørg dig selv om det du vil tweete giver værdi for dine læsere – hvis ja, så tweet løs!