tv-kigning
foto: Anja Christense n http://www.ordlaboratoriet.com

Jeg får altid dårlig samvittighed når jeg ligger på sofaen og ser tv, istedet for at skrive eller læse. Det er jo ting man som forfatter bør gøre meget af. Så virker tv som en underlødig substitut for en god bog, ikke?

Men hver gang jeg tager mig sådan en “junk-historie-dag (hvor man får sine historier fortalt med lyd og billeder istedet for at læse og bruge sin egen fantasi) så sker der noget magisk i inspirationscenteret!

Det pirrer min fantasi på helt andre måder og giver liv til historier jeg måske ikke var kommet på ellers. Så på den måde, er det jo faktisk ikke så ringe endda!

Forleden tog jeg en timeout fra skriveriet og ignorerede den bog der lå på sofabordet og kiggede efter mig. Jeg smed mig i syndens hule (sofaen) med tæppe på og Netflix og Viaplay på skærmen og gav los. Jeg zappede gennem sjove nye tv-programmer jeg ikke anede fandtes (designere der tager rustent skrammel og laver interiør-rustent-skrammel ud af det og sælger det, eksemplevis), og faldt over et interessant program der fortalte om vores tvillingeplanet Venus, som har lidt en grum skæbne i forhold til vores frodige planet (tal lige om at være den uheldige søster der!).

Pludselig kørte fantasien på højeste blus!

Og det er netop derfor jeg elsker at supplere de to praksisser, at skrive meget og læse meget, med at se tv (meget:-) ) – for på tv kan man møde mennesker man aldrig ville møde i virkeligheden, se steder man aldrig ville rejse hen (som Venus, medmindre man altså kan lide syreskyer og ca. 4-500 graders temperaturer) og få en god historie fortalt på en ny måde (som når man ser en film, mar hart læst bogen til).

Dagen startede med følelsen af at pjække fra forfatteriet, men endte med inspiration til træk hos personer i de historier jeg skriver på, som jeg aldrig var kommet på ellers, og idéer om at skrive sci-fi historier om liv på andre planeter. Alt i alt – ikke så skidt endda.

Tit så er tv jo noget man slapper af med og bare skal konsumere, men det betyder jo ikke at man ikke godt kan suge noget god næring ud af det man ser. De bedste shows for mig, er sådan noget som Kræsne Købere eller det britiske Come Dine With Me – for der ser man alle mulige rigtige mennesker, som kan være noget så finurlige og anderledes og det giver kæmpe inspiration til når der skal skabes en god firgur på papiret.

Så hvis jeg skulle tilføje noget til de klassiske råd om hvordan man bliver en god forfatter, så vil de komme til at se sådan ud:

  • Skriv!
  • Læs!
  • Observér verden omkring dig!
  • Se en masse tv! (men ikke så meget at du ikke har tid til ar skrive!).

Hvad gør du, for at få fantasien i sving?

Advertisement

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: