Hvordan skriver man en bog uden at have tid?

Drømmer du om at have uanede mængder af tid til at skrive en bog? Fantaserer du om livet som fuldtidsforfatter? Er grunden til at du ikke kommer i gang med at skrive den bog du har inden i dig, dit arbejde, dit familieliv, vasketøjet, opvasken, madpakkerne, indkøbene eller dine øvrige forpligtelser?

Har du prøvet at sætte dig ned foran computeren og gå i gang, men så føles det bare utroligt uoverskueligt?

Rigtigt mange lever med en bog inden i sig, men på trods af at de siger at det er deres højeste ønske at blive forfatter, så bliver bogprojektet aldrig rigtigt til noget. Mange opdager også, at når de så får skabt sig tid til at skrive så kører det ikke så glat alligevel, de oplever at inspirationen udebliver og skærmen forbliver hvid og blank.

Men jeg har en god nyhed til dig og det er er du ikke behøver store blokke af sammenhængende timer for at skrive en bog.

Du kan rent faktisk skrive en bog selvom du kun har et par minutter her og der, eller kun en halv time i weekenden, 1 time om aftenen… så kan det faktisk lade sig gøre.

Skriv i toget fra og til arbejde, lad computeren stå åben og skriv en sætning når du venter på at theen eller kaffen brygger, tag diktat på din telefon når du går en tur med hunden, skriv mens de andre i familien ser fjernsyn… det handler om at være lidt kreativ.

Skriv en bog en sætning ad gangen

Mange af mine yndlingsforfattere fortæller at det sådan de har skrevet deres bøger. For hvordan skriver man egentlig bog? Det gør man en sætning ad gangen.

Det er faktisk nemmere at komme i gang når du bare skal tage en sætning ad gangen, for så er det ikke kæmpe bjerg der skal bestiges, ikke 300 sider du skal finde tid til at skrive, så er det bare 30 sekunder eller 1 minut til at skrive en sætning, eller 5 minutter til at skrive et par sætninger. Pludselig har du kladden til en hel bog. Det kan godt være at drømmen stadig er at have mange timer at skrive i, men lad ikke det stoppe dig fra at få skrevet den bog du har inden i dig nu.

Det er som med alt andet; motion, sure pligter, regnskab, lektier etc. at hvis vi giver os selv lov til at starte med en lille ting, så kommer vi nemmere i gang og chancen for at nå i mål er større.

Eks. så er det nemmere at hæve sig fra sofaen og løbe eller gå en tur i nabolaget, hvis du siger til dig selv at det bare er 5-10 minutter. Når først du så er i gang, så finder du ud af at du måske godt kan længere. Det er nøjagtigt det samme med bogskrivning.

Et andet trick er at lade perfektionismen være og sige at det er en succes hvis du skriver 5 sætninger. De behøver på ingen måde at være gode eller poetiske, de skal bare være 5 sætninger.

Jeg tænker tit på det som at kaste en klump ler som jeg senere skal lave et mesterværk ud af. På samme måde ”kaster jeg en kladde”, en sætning ad gangen. Senere redigerer jeg den til noget der er godt og sammenhængende.

Så hvor kan du finde et par minutter i dag til at kaste de første sætninger ned i din kladde?

Jeg tror på at den bog du har indeni dig kan komme ud, selvom du har travlt i hverdagen.

Få mine artikler og tips på mail – tilmeld dig her

Photo used in collage by Green Chameleon on Unsplash
Reklamer

Forfatter Favoritter Januar 2019

Jeg har forsøgt at komme ud fra bagom skærmen og tastaturet og filme en video til dig med alle mine favoritter fra januar.

Jeg deler min yndlingspen, the, bøger og inspiration med dig i videoen her.

Håber du synes det er lige så sjovt at se, som jeg syntes det var at lave den.

Vil du have direkte besked når jeg poster en ny artikel eller video? Så tilmeld dig mine mails lige her

Den ene ting du bare ikke må gøre hvis du skriver romance

Nu lyder overskriften lidt som om jeg er den store autoritet over hele romantiksektionen i boghandlen (er jeg ikke det?), men jeg har virkeligt en kæphest her som skal rides i dag.

Jeg anser faktisk ikke mig selv som den store autoritet over andres skriverier overhovedet, hvilket kan bevises ved at jeg har haft lyst til at skrive dette i ca. et halvt år nu, siden jeg blev fælt skuffet af en Nicholas Sparks film, men ikke rigtigt følt at jeg skal bestemme hvad andre bør gøre i deres skriverier. Men tanken vil ikke slippe mig, så nu skriver jeg det alligevel.

Nicholas Sparks er vel den ukronede konge af romance, med en del romaner og film under bæltet (hvorfor er det egentlig under bæltet, kan nogen forklare mig det? Som om ens tidligere bedrifter hænger ud og gemmer sig i lommerne på ens jeans… nå sidespor).

Hvis man ikke har hørt om i hvertfald The Notebook, A walk to remember eller Message in a bottle, hvad ved man så om romance? (Skriver romance, for har det overhovedet et navn på dansk? Er der en sektion under skønlitteratur der kaldes romantik?).

Nå, men vi kan alle lære meget af Mr. Sparks hvis vi elsker at skabe romantiske fortællinger. Men vi kan også lære hvad man ikke skal gøre.

Du må aldrig skuffe dine fans!

Indenfor enhver genre er det visse forventninger og du kan selvfølgelig gøre lige hvad dit kunstneriske hjerte byder dig, men så må tage konsekvensen af skuffede fans.

Nicholas Sparks har altid været god til at mikse livets op- og nedture i sine tårepersere, og selv med en ikke-happy ending har han formået at gøre det på elegant vis, så man føler og mærker kærligheden og meningen med livet.

Læserens forventninger

Så det er selvfølgelig det en læser/seer forventer fra Mr. Sparks hånd. Også denne seer (må indrømme at jeg ser hans film og ikke læser hans bøger, har prøvet, historien fangede mig ikke på skrift), som blev fælt skuffet da hun havde set The Best Of Me til ende.

Først forstod jeg ikke hvorfor jeg var skuffet før jeg gik online og læste hvor mange andre der var blevet sure på ham over den forfærdelige slutning.

Det der var sket var at han ikke havde levet op til vores forventninger. Og man kan mene meget om litteratur, men i genrelitteratur, nærmere bestemt romance her, er der en slags formel der skal følges.

Følg formlen for din genre

Som forfatter skaber du på en måde selv din formel ved at kontinuerligt vise din stil gennem dine udgivelser. I Nicholas Sparks’ tilfælde var der en forventning om en vis slags slutning, ikke nødvendigvis konventionel happy ending, men altid med kærlighed og livshåb iblandet. Og så lavede han The Best Of Me! Med en sløset slutning som var fuldstændig uden håb og som føltes som om at han ikke gad fuldføre det han havde bygget op til, men i stedet havde lyst til at være overraskende og råbte “plot twist!” og smadre alt det smukke man ellers havde været vidne til. Totalt anti-klimaks (hvilket er en dårlig ting når man nu ellers har bygget op til et klimaks, næsten kun overgået af forfattere der har synes at cliffhangere er den bedste slutning på en bog).

Jeg er ikke den eneste der føler sådan, læste endda at der var en alternativ – mere happy – slutning man kunne vælge hvis man havde dvd’en. Så han vidste altså godt at det ikke var helt godt.

Fri leg – indenfor rammerne

Det du og jeg kan læree af det, når vi selv skriver bøger (eller screenplays), er, at der er rammer. Sådan er det bare, medmindre du har opfostret dit publikum til at forvente vilde, rammeløse ting fra din hånd. Ellers er der rammer, og du kan være kreativ og kunstnerisk indenfor dem, men der er nogle ting du har lovet at opfylde.

Sådan er det bare, eks. forventer du heller ikke et rocknummer fra din yndlings-popartist, hvis hele indpakningen og præsentationen lover dig pop, vel?

Og har du lovet en romantisk fortælling, så forventer din læsning en happy-ish slutning.

Så den ene ting du aldrig må gøre er at skuffe dine fans. Giv dem det de forventer. Har du ikke lyst til det, så skriv under et pseudonym eller indpak din fortælling og præsenter den, så de ved at denne gang får de noget der er lidt anderledes end de forventer af dig.

Jeg ved at jeg ikke bare hopper i sofaen med en skål popcorn og tror at jeg skal slappe af og røres på en god måde med en Nicholas Sparks film igen, før jeg lige har googlet den, og set hvad jeg nu kan forvente. Det handler om tillid (kigger strengt på Mr. Sparks, som nok er røvligeglad og tæller sine millioner på vej til banken med et smørret smil på).

Kunne du lide artiklen? Vil du have mine skriverier direkte i indbakken? Så hop med på vognen her og stik mig din emailadresse, så er du med det vuns med.

Originalt foto: Photo by Clem Onojeghuo on Unsplash

Hvorfor du bør skifte cover til dine bøger en gang i mellem

Nytårsønsket har fået ny kjole på, en ny smuk forside til min ældste fiktionsudgivelse. Og hvorfor så det? Det vil jeg fortælle dig om lidt, samt om hvorfor du måske bør opdatere nogle af dine udgivelser.

Jeg er helt vild med det nye cover til e-bogen, ligesom jeg også var rigtigt glad for de to forrige.

(Faktisk var der et før dem allesammen, da jeg udgav historien gratis på Wattpad på engelsk, som jeg lavede selv uden nogensinde at have lavet den slags, se herunder). Læg mærke til at jeg udgav historien under pseudonymet Sophia Greene, fordi jeg ikke turde fortælle folk at jeg havde skrevet en historie – det synes jeg selv er lidt sjovt den dag i dag.

Det første officielle cover var med lanterner og røde lys, det næste med nissepige (på trods af at der ikke er noget jul over nytårhistorien) og nu det nyeste med parret som minder meget om hovedpersonerne.

Anden inkarnation af Nytårsønsket, som jeg ligesom første cover selv lavede. (og jeg er ikke billedredigerings- eller grafikerhaj skal det lige siges, men folk har da købt den alligevel)

og det nyeste, som jeg (heldigvis) ikke selv skulle lave 🙂 Og som også er mest prof og passende til historien, men igen så duede de to første hjemmelavede fint i lang tid. Og som endelig har mit fulde navn på coveret.

Nytårsønsket fås bl.a. her

Dette cover er det som rent faktisk siger allermest om bogens indhold, men kunne først lade sig gøre nu, hvis altså jeg ikke ville vente med at udgive min historie.

For det er sådan det nogle gange er at være selvudgiver: man har et budget (eller nogle gange har man ikke et budget). Det helt korrekte er selvfølgelig altid at hyre en professionel og få lavet et prof cover der sælger, men nogle gange må man starte med hvad man har hvis man vil ud af starthullerne.

Nytårsønsket har solgt sig på sit cover gennem årene, på trods af at jeg lavede dem selv med minimalt af viden om billedredigering og et lille budget til rådighed. Men hvis din bog ikke sælger, så kan det måske godt betale sig at lægge kræfterne i at få det ydre til at præsentere det indre bedre.

Start med hvad du har

Start hvor dit budget tillader det hvis du har lyst, men gør det så godt du kan. Kig på forsider i din genre og lad være med at prøve at skille dig for meget ud hvis din plan er at sælge bøger. Forsider er, ligesom filmplakater, en vejviser for læseren. Den skal signalere genren og indholdet så læseren med det samme ved hvad de køber. At blive for kunstnerisk og satse butikken på at være helt uden for stregerne, kan være en kunstnerisk tilfredstillelse – men det er ikke altid lig med at folk så køber dine bøger.

Du kan også vente og spare op til du har råd til en professionel som kan lave det rigtige cover fra starten, men du kunne måske have udgivet din bog og solgt nogle eksemplarer og brugt fortjenesten på en opgradering senere.

Hold liv i din bog i mange år

Under alle omstændigheder er en opgradering en fantastisk måde at holde liv i en ældre udgivelse på. Nytårønsket blev udgivet på dansk i 2014 og er altså nu på sit 3. cover her i 2019. Hvis det nu havde været en ti- eller tyve-årig periode vi snakker om, så kunne et nyt cover måske endda puste liv i en bog, som folk ville synes så gammeldags ud, men med et nyt cover ville de opdage den.

I dag kan næsten ethvert budget være med, så længe du lige er opmærksom på om de billeder du eller din grafiker bruger er i orden at bruge (med andre ord, sørg for at billed-licensen er i orden til det du skal bruge den til).

Lige nu føler jeg at Nytårsønsket endelig fremstår perfekt, men jeg ved at der om nogle år, højst sandsynlig er en ny forside på.

Det virker jo med de gamle klassikere, bare se hvor mange grafiske udtryk Jane Austens bøger eller Harry Potter bøgerne har været udgivet med. Så det vil selvfølgelig også virke for din bog.

Har du skiftet cover på en udgivelse før, og hvad var resultatet?

Jeg sender mails ud ca. en gang om måneden

De bedste bøger jeg har læst i år (2018)

Så er det jul i Ordlaboratoriet igen og jeg er i gang med at skrive en sød julehistorie. En del af mig ville ønske jeg var bedre til at skrive dem tidligere, så jeg kunne udgive dem når det var jul, men er altså bare ikke i julehumør før december… men hvem ved, måske jeg når det? Man kan jo håbe på et julemirakel.

Når jeg kigger tilbage på året og de bøger jeg har fået læst, er det alt for få jeg har færdiggjort. Jeg forsøgte med nogle lydbøger, men det giver ikke samme ro for mig som at sidde i sofaen med en bog. Jeg skal lave et eller andet (farvelægge i malebøger eller vaske op) hvis jeg skal lytte. Men de bøger som jeg har færdiglæst og som jeg ofte har tænkt på at dele, dem vil jeg samle her i et slags tilbageblik.

Jeg forbinder julen med at sidde i en krog og læse nogle gode romaner, gerne Debbie Macomber som altid er god for en juleromance, det er faktisk blevet en tradition for mig at læse en af Debbies bøger hver december.

De bedste bøger jeg har læst i 2018

Måske du mangler at købe en julegave? Eller hvad med en god bog til dig selv i julegave? Så kunne en af disse bøger jeg har nydt i år måske være sagen.

Anyway, here goes, bøgerne er ikke listet i nogen bestemt rækkefølge, de er alle gode på hver deres facon. Du er velkommen til at dele dine bedste læseoplevelser i kommentarerne nedenunder.

Jeg får intet for at anbefale disse, det er min helt egen holdning og jeg linker til Saxo og Bog & Idé, for det er der jeg ofte køber bøger, hvis jeg ikke går i den lokale boghandel eller finder dem i supermarkedet. De udenlandske køber jeg på Amazon eller Bookdepository. Du kan også tjekke biblioteket eller se om den streamingtjeneste du bruger til bøger har den. Jeg bruger biblioteket en del samt Bookmate til nogle af lydbøgerne.

Starry Night af Debbie Macomber

En af de sødeste juleromancer jeg længe har læst – ikke at den er fyldt med julepynt og bjældeklang, tværtimod så foregår den i det øde Alaska, men den er så sød og hurtigt læst. Jeg følte mig fuldstændigt transporteret til en anden verden mens jeg læste den.

Beskrivelse af bogen: ‘Tis the season for love and second chances …Carrie Slayton, a big-city society-page columnist, longs to write more serious news stories. So her editor hands her a challenge first: Carrie must score the paper an interview with Finn Dalton, the notoriously reclusive author.Living in Alaskan wilderness, Finn has written a bestselling book about surviving in the wild. But he stubbornly declines to speak to anyone, and no one even knows exactly where he lives. With her career at stake, Carrie sacrifices her family celebrations and flies out to snowy Alaska. When she finally finds Finn, she discovers a man both more charismatic and more stubborn than she expected. And soon Carrie is torn between pursuing the story of a lifetime and following her heart.

Fås til næsten samme pris på Saxo og thebookdepository (men sidstnævnte har gratis fragt)

Find den bl.a. her

Secrets of the lighthouse af Santa Montefiore

Santa Montefiore skuffer aldrig, jeg er vild med hendes bøger! Fandt denne på biblioteket og måtte forlænge tidsfristen flere gange fordi jeg helst ikke ville blive færdig med den og tog den i små bidder. Jeg var simpelthen så heldig at jeg vandt den danske udgave i en Instagram-konkurrence og vil læse den igen og se hvordan det er at få historien på dansk, da jeg altid har læst Santas historier på engelsk.

Efter at have brugt de sidste par år med at udforske den spirituelle del af livet, syntes jeg også det var sjovt at læse en roman med den side vævet ind i handlingen (en smule, selvom hun skriver det er hendes mest spirituelle bog indtil videre), da jeg altid har nydt, at der altid er en snert af livsvisdom i hendes bøger).

Historien bliver fortalt fra flere perspektiver og det virker rigtigt godt, og historien sluger en fra første side.

Beskrivelse af bogen: Ellen Trawton er på flugt fra det hele. Hun skal giftes med en aristokratisk mand, hun ikke elsker, hun er træt af sit job, og hendes mor blander sig konstant og går hende på nerverne. Så hun flygter til det ene sted, hvor hun ved, hendes mor ikke vil følge efter hende – til sin tantes hus på landet i Irland. Her gør lokalsamfundets venlighed og charme stort indtryk på hende, og hun begynder at tro på en fremtid, hun aldrig havde turdet håbe på. Samtidig opdager hun en mørk familiehemmelighed, der er tæt forbundet til det fyrtårn, hvor en ung mor døde fem år tidligere.

Fås hos Saxo

Smertefri af Anna Bogdanova

Fuldstændig i en anden boldgade end fiktion, er dette blevet min daglige bibel. Som kronisk smerteramt har jeg kæmpet med at finde en form for bevægelse og træning som ikke gør ondt værre, og Anna er en guldmine af tips og tricks til simple øvelser, der gør en suveræn forskel. Jeg har fulgt Annas univers længe, og denne bog er så god til at starte med hvis man har smerter, er nede med stress eller på anden måde lagt ned – øvelserne, forklaringerne, og det fine program med tilhørende follow-along videoer på nettet – de rykker og jeg ville give alle denne bog i julegave hvis jeg kunne (og giver den også til nogle jeg ved har brug for den i år).

Beskrivelse af bogen: Anna Bogdanova har skrevet ”Smertefri” til alle der døjer med smerter eller mangel på energi og symptomer på stress.

Smerter er noget alle mennesker oplever på et tidspunkt. I ”Smertefri” har Anna Bogdanova samlet en række værktøjer, der hjælper til en bedre hverdag med mindre smerter.

Fås bl.a. hos Saxo, Bookmate og Amazon

Elskov om eftermiddagen af Lisa Kleypas

Endnu en af mine yndlingsforfattere. Jeg prøvede denne af som lydbog via Bookmate i håb om at jeg ville få konsumeret flere bøger hvis jeg begyndte at lytte til lydbøger.

Fik ikke fat i at dette var nr. 5 og ikke nr. 4 i serien før jeg var startet. Historien er som altid god – Lisa Kleypas skriver så indlevende og karaktererne er så livagtige at man føler man står lige ved siden af dem, men jeg vil anbefale at læse den som bog – faktisk endte jeg med at købe e-bogen da jeg måtte stoppe lydbogen. Oplæseren udtalte konsekvent ordet ”regimentet” forkert, og det ord er der mange gange i den bog! Samt andre ord som hun heller ikke udtalte rigtigt, så endte det med at blive en frustrerende oplevelse hvor jeg råbte rettelser tilbage mod iPaden… Hun havde ellers en behagelig fortællerstemme.

Kan se at andre har kommenteret på hendes underlige udtale og at det også trak ned for dem, så læs den i stedet (medmindre du godt kan lide at skændes med dine lydbøger…)

Kender du ikke serien så er den anbefalelsesværdig, som hendes Wallflowers-serie også er det.

Beskrivelse af bogen: Leo Hathaway arver ved skæbnens tilsnigelse titel, gods og jord, og pludselig er søskendeflokken en del af det engelske aristokrati. Det betyder introduktion til selskabslivet i London, og de fire ældste har efterhånden fundet livspartnere. Familiens yngste, den dyreglade Beatrix, er ikke interesseret i baller og fester og vil bare leve i ro og fred på landet. Men kan hun mon finde en passende mand, der deler den drøm? Beatrix spiller hovedrollen i denne dramatiske fortælling, men hendes søskende og deres ægtefæller er på plads i persongalleriet.

Kan høres hos Bookmate og fås som e-bog hos Amazon

Fås hos Saxo og Amazon

The Island af Elin Hilderbrand

Faldt for coveret og beskrivelsen af denne på Amazon og så smuttede den hurtigt ned i min Kindle.

En ret anderledes roman, da den foregår langsomt på en nærmest øde ø, men den kommer helt ind under huden på mig, og karaktererne er så helstøbte og ægte, med fejl og mangler og charme. To søstre og deres mor og deres moster, som alle gemmer på hemmeligheder; som alle er hver deres sted i livet. Jeg var meget ærgerlig over at skulle forlade øen da bogen var slut. Havde lyst til mere og vil helt sikkert tjekke flere af Elins bøger ud.

Den fås billigt som paperback herhjemme og endnu billigere som e-bog på Amazon.

Beskrivelse af bogen: A summertime story only Elin Hilderbrand can tell: a family in upheaval after a cancelled wedding fill an island summer with heartache, laughter, and surprises.

Birdie Cousins has thrown herself into the details of her daughter Chess’s lavish wedding, from the floating dance floor in her Connecticut back yard to the color of the cocktail napkins. Like any mother of a bride-to-be, she is weathering the storms of excitement and chaos, tears and joy. But Birdie, a woman who prides herself on preparing for every possibility, could never have predicted the late-night phone call from Chess, abruptly announcing that she’s cancelled her engagement.

Som paperback fra Saxo

Fås hos Amazon

From Dark to Light af Belinda Davidson

En af de bedste spirituelle bøger jeg har læst længe. Er stor fan af Belinda og hendes tilgang til det spirituelle. Hun skriver så medrivende, så man føler man læser en fiktiv bog nogle gange, men er en kvinde med benene på jorden på trods af hendes synske evner, så bogen kommer også med praktiske øvelser og en god dosis jordbundenhed.

Jeg har læst bogen og samtidigt været på hendes forløb, så skal ikke kunne sige om jeg havde fået ligeså meget udbytte af bogen hvis jeg kun havde læst den og intet andet, men den er så god at jeg vil genlæse den næste år.

Beskrivelse af bogen: From Dark to Light is a guide for the modern mystic and spiritual seeker, showing you how to become balanced, aligned, and in touch with your spiritual skills and purpose. Part memoir, part manual, this powerful book shows you how to change your energy and change your life so that you can rapidly accelerate your growth, soaring towards the heavens while remaining happily grounded here on earth.

Til din Kindle app som e-bog:

Hvis du vil have den som paperback anbefaler jeg at bestille fra den britiske Amazon

Find den allevegne men bl.a. hos Saxo

Den der lever stille af Leonora Christina Skov

Hvis du ikke har hørt om denne bog endnu (men har hele Danmark ikke det efterhånden?) så hører du om den nu.

Den er fænomenal, også selvom du måske ikke har haft nogle af de hurdler og problemstillinger i dit liv som hun fortæller om her. Dog tror jeg at 1) de fleste vil genkende et eller andet i en vis udstrækning og 2) selv hvis du ikke gør, hvis du besidder bare lidt empati i din lillefinger, så vil du kunne mærke denne bog under huden.

Jeg ved godt at Leonora selv siger at hun ikke tjener så meget på lydbøgerne, men denne skal høres, for hun har selv udtalt den og det gør den bare endnu mere nærværende og vedkommende (så må man bestille bogen på biblioteket, som e-bog eller fysisk bog bagefter hvis man elsker den for at støtte hende, i øvrigt er papirbogen simpelthen så smuk!)

Dette var en af de få lydbøger jeg nød i år, og den holdt mig fanget så jeg måtte have den med når jeg vaskede tøj, vaskede op og lavede mad. Jeg kunne bare ikke slippe den.

Beskrivelse af bogen: Da Leonoras mor dør, beslutter hun at skrive den faktiske historie om sig selv og sit liv. Om den ensomme Christina, der vokser op i et rødt parcelhus i Helsinge med en plan: Hvis bare hun opfører sig almindeligt, får topkarakterer og ikke gør sin mor ked af det eller sin far vred, kan det være, at de kan elske hende. Og om den unge litteraturstuderende, der på trods flytter til København for at genskabe sig selv som forfatteren Leonora og til sine forældres rædsel forelsker sig i en kvindelig præst. ”Når du ligger i rendestenen, skal du nok komme hjem”, siger hendes far, men så tager Leonoras raseri og livslyst endelig over. Den, der lever stille er en stærk fortælling om at miste det hele og finde sig selv, om at håbe på en forklaring og hige efter sin mors kærlighed langt ind i døden.

Find den i alle formater hos Saxo

Få mine artikler og tips på mail – tilmeld dig her

Der har du dem kære læser, de bedste bøger fra mit læseår. Hvilken bog har du elsket i år? Del i kommentarfeltet herunder.

Kærlighed på dagsordenen: Interview med Rikke Ella Andrup fra forlaget Nelumbo

I dag har jeg æren af at interviewe Rikke, som netop er sprunget ud som forlagsejer og udgiver af mine yndlingsgenrer (Erotik, Kærlighed, Chick-lit), om den gode kærlighedshistorie og hvorfor hun tog springet fra bogblogger til forlagsejer.

Rikke har været betalæser/redaktør på nogle af mine udgivelser, så jeg er spændt på at se hvilke bøger der vil komme fra hendes og Nelumbos forfatteres hænder det næste stykke tid.

Rikke-SEJ-2828_preview

Du har jo taget et stort skridt fra bogblogger til forfatter og nu forlagsejer, jeg synes det du har gang i er så spændende med dit nye forlag Nelumbo, kan du fortælle mig hvorfor du er sprunget ud i at starte et forlag I stedet for kun at koncentrere dig om at være forfatter? Hvordan kan det være at du har valgt denne form for at tilgive dine egne bøger? 

Jeg elsker at bidrage til fortællinger, at være med til at brainstorme på dem, udtænke idéer, plotte og gøre dem fængslende for læserne. Jeg kunne selvfølgelig godt have nøjes med at udgive mig egne bøger, men det er bare ikke nok for mig. Jeg ser store fordele i at have et større katalog at tilbyde. Det giver forhåbentligt en smittende effekt og giver læseren lyst til at købe andre bøger fra forlaget. Desuden får jeg selv utrolig meget på plus-kontoen med de skønne forfattere, som allerede er en del af forlaget. Vi bruger alle hinanden til at sparre og plotte med. Der er og skal være plads til vores forskelligheder, hvor vi hver især kan hjælpe hinanden. Ikke nok med det, så lærer vi jo heldigvis hele tiden, og jeg får opbygget mere og mere erfaring ved at tage forfattere ind til udgivelse, end hvis jeg kun udgav mine egne bøger.

De genrer som du vælger at udgive bøger i er nogle genrer som jeg personligt synes mangler på hylderne i Danmark, er det samme tanke du har haft da du kaste dig ud i dette projekt?

Vi kan da aldrig få for meget kærlighed, kan vi? Jeg har læst utrolig meget krimier gennem årene, men blev lidt træt af dem og trængte til mere krydderi, så at sige… Da Fifty Shades bølgen rullede ind over Danmark, fandt jeg surf-brættet frem og fik den fedeste oplevelse. Efterfølgende slugte jeg alt, hvad jeg nærmest kunne finde i genren.

Det gjorde jeg, fordi bøgerne gav mig en helt ny læseoplevelse. Drama, kærlighed, sex… alt det der kan være med til at krydre en hverdag. Og som den letpåvirkelige person jeg er, så blev jeg følelsesmæssigt påvirket, når jeg læste bøger. Jeg begyndte at se mig selv i et andet lys og lærte at holde af mig selv, som den jeg, og som jeg nu en gang ser ud.

Derfor vil jeg gerne give noget tilbage og håbe, at andre får det samme ud af forlagets udgivelser.

Hvilken type historie vil du gerne udgive på dit forlag? Er der noget bestemt du går efter?

Der skal være kærlighed i bogen. Om det er kærlighed mellem en mand og kvinde, mellem to kvinder eller to mænd eller om det er kærlighed til familien. Kærlighed er kodeordet, både den gode, mavekildrende og den ondskabsfulde, altødelæggende slags.

Rikke-SEJ-2696_preview

Jeg har på fornemmelsen af at du gerne vil gøre tingene anderledes på dit forlag, hvad er din vision/mission?

Jeg går målrettet efter den gode historie. Det er en kendt faktor, at et manuskript skal være godt gennemarbejdet, inden det sendes til et forlag. Der er mange, som ikke har råd til at hyre en korrekturlæser, inden de sender deres manuskript ind til et forlag. Det kan jeg godt se igennem fingrene med. Jeg forventer ikke, at et manus er perfekt – det bliver mit arbejde som forlægger at søge for, hvis jeg antager historien. Så min vision er, at alle, der kan fortælle en historie og har et godt plot, skal have en chance. Det er min første, eksterne forfatter Kis Baadsgaard et rigtig godt eksempel på, da hun er ordblind.

Som forlagsejer og forfatter har du vel en del kasketter på, kan jeg forestille mig, hvilket råd vil du give til andre som vil give sig i kast med selvudgivelse eller ligefrem opstart at eget forlag?

Markedsføring, markedsføring, markedsføring!!! Det er benhårdt arbejde, og der skal gøres rigtig meget for at gøre opmærksom på sig selv. Det behøver ikke altid at være dyre annonceringer, men det handler også om, at jeg igen og igen leverer materiale til aviser og radiostationer. Brug dine kontakter og dit netværk, alt det du kan.

Hvad er den gode historie for dig? Hvilke ingredienser har den?

Et billedligt sprog – jeg elsker, når forfatteren kan jonglere med ord og skabe billeder med teksten.

En flydende, varieret tekst, som fanger mig hurtigt – der skal være et godt flow i sproget, så jeg glider gennem teksten og ikke tænker over, at jeg læser. Jeg skal blive opslugt.

Interessante karakterer, som jeg enten kan identificere mig med eller i hvert fald har forståelse for.

Et godt plot – historien skal toppe flere gange undervejs, så jeg bliver fastholdt i min læsning, og så skal der selvfølgelig være Mount Everest-toppen til sidst, hvor alle sejl sættes ind og tilfangetager mig.

Det er nogle af de vigtigste elementer i en historie.

bog skygge

Rikke skriver også selv under navnet Ella-Maluca Floyd og har netop udgivet den erotiske og psykologiske spændingsroman Kendras Blind Date 

Find Rikke og forlaget Nelumbo her

Få mine artikler og tips på mail – tilmeld dig her

At kombinere kreativitet med læring

Når jeg ikke skriver bøger, historier eller blogs, så kan jeg godt lide at lære nyt omkring kunsten at skrive, eller nogle af de andre facetter af at være selvudgiver, som eks. markedsføring.

En måde jeg godt kan lide at gøre det på, er at kombinere at være kreativ, f.eks. det at sidde og farvelægge mandalaer eller andre illustrationer i diverse malebøger for voksne, med at lytte til podcasts eller videoer.

Det kan f.eks. være podcasts omkring markedsføring af bøger, eller at skrive bøger i en bestemt genre, eller hvordan man skriver hurtigere eller laver et godt plot.

På den måde kan jeg tage læring ind, mens jeg slapper af med en hobby, som også er kreativ, samtidig med at jeg lærer noget nyt, som jeg så kan tage med ind i mit arbejde, når det er at jeg vender tilbage til skrivningen.

Jeg er vild med The Creative Penn som er Joanna Penns podcast, hvor hun interviewer forfattere, selvudgivere, redaktører, bloggere, og podcastere om det at skrive og markedsføre deres bøger.

Kombinationen af de her to ting betyder at jeg har tid til at lære en masse nyt, samtidig med at jeg også nyder min hobby.

Nogle gange kan godt finde på at lytte til de her podcasts og Youtubevideoer, mens jeg vasker op eller laver aftensmad i stedet for. Det også rigtig god udnyttelse af min tid.

Det som jeg nemlig har jeg erfaret med podcasts og interviews, i modsætning til at tage kurser, det er, at det gør ikke noget at man ikke er 100 % opmærksom på det der bliver sagt, Det handler nemlig mere om at blive inspireret, om at få nye idéer, som kan ligge og lagres til senere.

På den måde kan jeg tage læring ind, uden at skulle sætte tid af til det ud af min arbejdsdag, fordi jeg kombinerer det med min hobby om aftenen når jeg skal slappe af.

20151101_115143

Jeg kan virkelig godt lide at farvelægge samtidig med at jeg lærer om de her nye ting eller får nye ideer ud fra hvad der bliver sagt i podcasten. Men jeg kombinerer det også ofte med noget praktisk, som opvask, madlavning eller at lægge vasketøj sammen.

Som selvudgiver er det vigtigt at holde sig opdateret på alle de nye muligheder som hele tiden kommer, alle de nye måder man kan udgive på (specielt internationalt), alle de nye software programmer som kan hjælpe med at skabe og udgive bøger, fordi udviklingen går så stærkt.

Men i modsætning til at sætte mig ned og tage et kursus indenfor en bestemt niche eller en bestemt del af processen som selvudgiver, så kan en podcast eller en video som jeg lytter til mens jeg laver noget andet, være med til at stimulere kreativiteten.

Jeg får nye ideer og bliver inspireret, men jeg behøver ikke nødvendigvis at handle på det hele, det kan bare sidde og summe inden i mig, til jeg selv når til den del af min dagsorden i min egen forfatterbusiness.

Hvis jeg ved at jeg skal markedsføre en ny bog, så kan jeg finde på i en periode at lytte meget til podcasts eller se videoer med interviews, tips og tricks om emnet, som så giver mig idéer udover det som jeg allerede har lært og uddannet mig i.

Det er altid super inspirerende at høre hvordan andre gør det, det er ikke altid alt de fortæller som er brugbart for mig, men det giver nogle nye ideer og indgangsvinkler og det stimulerer kreativiteten.

Jeg elsker at sidde og farvelægge sidst på dagen og når jeg farvelægger med en podcast i ørerne, så stimulerer jeg ligesom min kreativitet på to forskellige måder.

Hvad med dig? Har du nogle hobbyer som du kombinerer med at tage ny læring ind? Elsker du også at lytte til podcasts og lære om hvordan andre forfattere gør?

Få mine artikler og tips på mail – tilmeld dig her

En kartoffel på tastaturet

Jeg har nu endelig lagt mig fast på at romanen skal skrives på engelsk, efter at have vippet frem og tilbage lige siden jeg nedskrev de første noter og idéer.

Hvor svært kan det være at beslutte sig? Om den er skrevet på det ene eller andet sprog, kan jeg vel bare oversætte den, som jeg gjorde med min første historie The New Year’s Wish som jeg oversatte til dansk.

Det var et mareridt, det er meget sjovere at oversætte fra dansk til engelsk syntes jeg, for grunden til at jeg vælger at skrive en historie på engelsk er at fraser, kulturen, og udtryk passer til historiens personer og omgivelser. Jeg tænker på den måde på sproget, at det former hvordan mine karakterer taler, og da romanen foregår på en fiktiv ø i USA blev valget at selvom det ville gå hurtigere hvis jeg skrev på dansk, så ville sproget nok flyde mest naturligt mellem karaktererne hvis jeg skrev på engelsk.

Og nu siger jeg flyder, men det skal ses som efter romanen er skrevet og redigeret mere end en retoucheret magasinforside… for kender du det, med at skulle tale et fremmedsprog du ikke har brugt længe? Så føles det som om nogen har puttet to kartofler i munden på en og alt hvad man siger lyder dumt!

Sådan føles det at skrive på engelsk igen, efter kun at have holdt det til email og social media updates de sidste 5 år (selvom min penneveninde i Californien siger mit email sprog er vokset genem de 15 år vi snart har mailet sammen, så det er vel noget – så må vi håbe det også er vokset når jeg skriver fiktion!).

Der er nogen der har lagt en kartoffel på tastaturet – jeg synes selv det er frygteligt det jeg skriver, men jeg har lært at det lange seje træk med at ignorere den nådesløse, indre kritiker og bare skrive videre. Som regel er det ikke så frygteligt når jeg så læser det igen dagen efter.

Så kartoflen forsvinder nok med tiden. Hjulene er ihvertfald sat i gang og jeg er spændt på rejsen.

Få mine artikler og tips på mail – tilmeld dig her

Julen er magi og kærlighed

darren-coleshill-178462
Photo by Darren Coleshill on Unsplash

Nu har vi ramt den sidste måned og mørket og for mig har det altid været den oplagte tid til at reflektere over året der gik, men også i den grad at give mig selv lov til at virkeligt hygge igennem.

En perfekt jul for mig handler om at have tid nok, til at nyde duftene fra de varme, krydrede drikke, nyde lysene som folk sætter op (jeg elsker at være flyttet i rækkehus hvor den ældre årgang og børnefamilierne hver i sær pynter så der er noget for alles øjne og smag – nogle gange lufter vi hunden en ekstra gang om aftenen rundt om bebyggelsen for bare at kigge på hvad folk har fundet på), have tid til at lave slow-food i køkkenet til al slags julemusik, både den rolige og stemningsfulde (Frank Sinatra er et hit herhjemme hvert år) og den poppede man kan synge med på og være sammen med de vigtigste mennesker i mit liv.

Ikke alle jule er lige harmoniske, for livet holder ikke pause og jeg har haft min del af langtfra perfekte jule, som eks. sidste år hvor min hund blev overfaldet og bidt voldsomt af en anden hund i skoven og hele december handlede om at pleje ham så han blev rask og fin igen, og vi vist kun nåede at have to stykker julepynt oppe, og det kender du sikkert, det med at julen kan være meget langtfra et glansbillede.

Men, julens ånd er kærlighed og magi og den kan altid findes i bøgernes verden. Derfor elsker jeg at læse og skrive julehistorier for i en lille stund kan man hente noget af julens ånd frem (ligesom med en god julefilm), hvis den glimrer med sit fravær i det virkelige liv.

Jeg har netop selv bestilt 3 nye juleromaner af Debbie Maccomber (skal nok dele på Instagram og bloggen hvis jeg synes de er gode) og det er den bedste julehygge jeg kender. The i kruset, lidt sukkerfri chokolade og et tæppe på benene, et tændt lys og en bog i hånden…. Ah! Så er der julemagi!

I år har jeg ikke fået skrevet nogle nye historier hverken om jul eller andet, men mine gode gamle kortromaner og noveller dur heldigvis stadig 😉

Jeg håber du kan finde din julemagi-stund med en af mine historier i hånden.

Jeg ønsker dig en magisk og hyggelig december!

Få mine artikler og tips på mail – tilmeld dig her

Ny udgivelse: Væk Din Indre Gudinde – 21 Selvkærlige Ritualer

Er du bogblogger og har lyst til at anmelde min nye e-bog? Send mig en mail her, så sender jeg pdf-filen til dig mod en ærlig mening på din blog og på saxo.com

Væk Din Indre Gudinde ebogscover

Lige så stille blev jeg færdig med min samling af selvkærlighedsritualer og fik samlet dem i en kort pdf. Kort, fordi det skal være overskueligt og simpelt at gå til, for der er nok der fylder i den moderne hverdag.

Så at jeg ikke har pumpet bogen op med udenomssnak, men går direkte til det vigtige er helt i bogens ånd, da budskabet netop handler om at finde ind i den indre ro og glæde, som så nemt kan komme til at smutte mellem fingrene på os i denne high-speed verden.

Jeg giver dig her et sneak peek på en lille, men potentielt livsforandrende guide.

 

Fra Væk Din Indre Gudinde:

“Føler du dig langt fra som en Gudinde? Føler du dig i ubalance? Ønsker du at mærke en indre ro samtidigt med at du går efter dine største mål og drømme, i stedet for at tabe halvdelen af de bolde du havde i luften, blive sur og tvær, få ondt i hovedet, spise lidt for mange snacks eller drikke for mange kopper kaffe for at kunne holde tempoet? Ønsker du et liv med både og, i stedet for enten eller?

Vil du være noget for andre men også for dig selv? Vil du være til stede i det praktiske hverdagsliv og have adgang til de højere dimensioner også (aka det jeg kalder Spirituella Med Begge Fødder På Jorden).

Så er det på tide at vække din indre Gudinde.

I Væk Din Indre Gudinde får du 21 ritualer til at huske dig selv på hvordan Gudindetilstand føles.

Ritualerne kan føles simple, men det er dér magien ligger. For det er faktisk simpelt, men det svære kan være at give dig selv lov til at sætte nydelse og en intuitiv tilgang til dit liv på førstepladsen.

Har du det sådan, så prøv et ritual ad gangen, gentag det evt. i nogle uger og mærk hvilken forskel det gør for din livsglæde. Fangede du lige et glimt af en ny facet hos dig selv lige pludseligt? Følte du lidt mere glæde, plads til at trække vejret, til ekspansion? Så prøv et ritual til.

Ritualerne vækker blidt din indre Gudinde og er designet til at guide dig mindfuldt og intuitivt til hvad du, din krop sjæl, liv har brug for lige nu for at være en glad, strålende diamant.”

Fås som 47 siders PDF på Saxo

 

Beskrivelse af Væk Din Indre Gudinde:

Genfind din sprudlende energi og gå fra træt karklud til overskudsgudinde med de 21 selvkærlighedsritualer, som er designet til at vække din krop, sind og ånd.

Væk din indre gudinde er et glædesboost og en energiindsprøjtning som er let og simpel at gå til. Har du en indre gudinde som længes efter at leve et liv med fysisk overskud, højt humør og god kontakt til din intuition?

Længes du efter at sætte dig selv først på listen? Nu har du med denne e-bog chancen for at modtage 21 kærlige ritualer, designet til at vække din indre gudinde og finde ind til den kerne af selvværd og ægte ro, som du ved bor indeni dig.

Med disse små daglige actionsteps får du energien tilbage, skruet humøret op igen og en krop der er glad og afslappet at bo i. Du kan med få simple selvkærlige skridt genfinde den indre ro og det mentale overskud.

Du vil henover 21 gudinderitualer blive inspireret til at lave positive ændringer i din hverdag. Dit udbytte af at lave disse daglige selvkærlige handlinger er at du genfinder dit overskud og din energi. Du bliver dit naturlige sprudlende jeg igen med disse gennemprøvede ritualer, som du med garanti vil komme til at elske. Du kan fortsætte med ritualerne resten af livet.

Væk din indre gudinde er en kort guide, så du kan komme direkte til at indføre ritualerne i dit liv og få vækket din indre gudinde med det samme.

Indhold

Ritual 1 –  Gudinder får deres skønhedssøvn 

Ritual 2 ­- Mad er mere end bare benzin på motoren 

Ritual 3 – Find roen med nadi shodhana pranayama 

Ritual 4 – Mere jordforbindelse giver ro i hovedet 

Ritual 5 – 5 minutters power break – så klarer du resten af dagen 

Ritual 6 – Find selvkærligheden med meditation 

Ritual 7 – Weekendfornemmelse i hverdagen 

Ritual 8 – Sig det med blomster 

Ritual 9 – Tag på eventyr med dit indre legebarn 

Ritual 10 – Find din indre skønhedsgudinde frem 

Ritual 11 – En sjov og spas dag 

Ritual 12 – Digital Detox 

Ritual 13 – Sæt grænser og bliv fri 

Ritual 14 – Sig ja til livet! 

Ritual 15 – Forsvind ind i en magisk verden 

Ritual 16 – Mærk dit vidunderlige hjerte 

Ritual 17 – De-stress tip til ømme og trætte muskler 

Ritual 18 – Giv kaffen en pause 

Ritual 19 – Fortæl dig selv hvor fantastisk du er! 

Ritual 20 – Høj energi hele dagen 

Ritual 21 – Erstat hamsterhjulet med cyklusbaseret livsstil 

Læg e-bogen i din Saxo.com-kurv her